Novo otkriće: Ajkule koriste Zemljino magnetno polje kao GPS

Dugo su se naučnici pitali kako to da ajkule tačno znaju kada mogu da putuju preko ogromnih okeana, ali da se uvek vrate na potpuno isto mesto kako bi se hranile, razmnožavale i rađale.

Život

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.05.2021.

12:56

Novo otkriće: Ajkule koriste Zemljino magnetno polje kao GPS
Foto:Shutterstock/Rajat Kreation

Naučnici sa Floride zaključili su da ajkule koriste Zemljino magnetno polje kao GPS sistem navođenja. U najnovijoj studiji, objavljenoj u časopisu "Current biology", ističe se da ajkule imaju unutrašnji sistem za navigaciju koji im služi za tačnu plovidbu okeanima, prenosi Gardijan.

Kako se navodi, istraživači državnog Univerziteta sa Floride izlagali su 20 ajkula vežbama "magnetnog pomeranja" koje su preslikavale geografske lokacije stotinama milja od mesta na kome su bile zarobljene.

Brajan Keler, vodeći autor studije, rekao je da to objašnjava zašto ajkule mogu da putuju preko ogromnih okeana, ali se uvek vraćaju na potpuno isto mesto kako bi se hranile, razmnožavale i rađale.

"Već neko vreme znamo da ajkule umeju da detektuju magnetno polje, ali ovo je prvo uspešno testiranje da zaista i koriste te sposobnosti kako bi odredile svoju lokaciju. Očekujemo da se ove sposobnosti primećuju i kod drugih vrsta, poput velike bele ajkule, da migriraju 20.000 kilometara i potom se vrate na isto mesto". izjavio je Keler.

Prema časopisu "Science" iz 2005. godine, velika bela ajkula je praćena dok je plivala od Južne Afrike do Australije i nazad gotovo u pravoj liniji, što je navelo naučnike na to da veruju da ajkule imaju magnetni osećaj i da se njime vode i upravljaju u kretanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: