Zbog njega su "Đokisti" demonstrirali na ulicama: Odlazak prve zvezde jugoslovenske muzike

Prvu ploču izdao je u 28. godini, zbog njega su izbijali neredi i demonstracije, jedini je pevač koji je održao koncert šapatom, a prvom pravom jugoslovenskom muzičkom zvezdom načinilo ga je ponašanje na sceni. Izazvao je revoluciju u zabavnoj muzici. Jedan, jedini, Đorđe Marjanović.

Život

Izvor: B92

Utorak, 04.06.2019.

11:01

Zbog njega su
Foto: Miloš Rafailoviæ/e-stock

"Zvižduk u osam" oduševljavao je generacije i generacije, a Đorđa Marjanovića učinio njihovim idolom.

On je prvi pevač zabavne muzike u Jugoslaviji koji je tokom izvođenja padao na kolena, plakao, valjao se po bini, bacao sako u publiku...Topio je srca mase svojom scenskom i pevačkom pojavom, držanje mikrofona u mestu nije dolazilo u obzir, kad je o njemu reč i to mu je donelo ogromnu popularnost.
Po mnogima najveća zvezda jugoslovenske i srpske muzike Đorđe Marjanović rođen je u Kučevu 30. oktobra 1931. godine. Bio je veoma popularan i u tadašnjem SSSR.

Prva LP ploča "Muzika za igru" Đorđa Marjanovića sa nosećom pesmom "Zvižduk u osam" pojavila se u prodaji 30. oktobra 1959. godine na njegov 28. rođendan. Prodato je 11.000 primeraka, kad u zemlji nije bilo više od 20.000 gramofona.

Događaj koji se i danas prepričava zapisan je 1961. godine u tadašnjem Domu sindikata. Na takmičenju Zlatni mikrofon po mišljenju publike nepravedno mu je oduzeto prvo mesto i nezadovoljni „Đokisti“ su na trgu Marksa i Engelsa (danas Nikole Pašića) napravili demonstracije i ulične nerede, tako da je milicija morala da interveniše. Da bi nekako smirio razbesnelu masu, Marjanović se popeo na krov automobila i zapevao pred obožavaocima.

Pojavio se u nekoliko filmova i televizijskih serija, uglavnom igrajući sebe. Mnogi ne znaju da je apsolvirao na farmaceutskom fakultetu, a tokom studija 1954. godine Đorđe Marjanović prvi put je zapevao na jednoj beogradskoj audiciji.

1963. krenuo je na turneju po Rusiji sa Radoslavom Grajićem i Beti Đorđević. Te godine pevao je u Moskvi, u sali sa 25.000 sedišta, tri puta dnevno! Za deset dana videlo ga je i slušalo 750.000 Moskovljana i tamo je stekao ogromnu popularnost.
"Nikad nije kasno", "Ema Emili", "Tri godine sam te sanjao", "Lutkica", "Grešnica"... samo su neki od naziva ostvarenja velike zvezde.

"Grlo me izdalo samo jednom u karijeri , 1967. godine. Nisam otkazao koncert u Lenjingradu. Izašao sam na scenu i šaputao svoje pesme. Bio je to divan recital, u kome je učestvovala cela publika", ispričao je ranije medijima Đorđe Marjanović.

Pratile su muzičku legendu i teške situacije, a najpoznatija javnosti dogodila se na koncertu Lepe Brene u Melburnu.

14. aprila 1990. je doživeo moždani udar na sceni kad je bio gost na tom koncertu. Udar je doživeo dok je pevao pesmu „Mene nema ko da žali“. Posle toga jedno vreme nije mogao uopšte da priča, ali mu se kasnije govor povratio u izvesnoj meri. Uprkos bolesti, na insistiranje svojih obožavalaca priređivao je koncerte uglavnom sa gostima i na plejbek izvodio svoje stare hitove. Pojavljivao se i na koncertima drugih pevača i kao gost na televiziji. Oprostio se od muzičke publike i publike uopšte 31. maja 2004. koncertom u Centru "Sava".

Po Srbiji su postojali klubovi obožavalaca Đorđa Marjanovića, "Đokisti", koje je on redovno posećivao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: