U Italiji pronađeni ostaci neandertalaca stari 60.000 godina

U pećini Guatari, preistorijskom arheološkom nalazištu, italijanski arheolozi otkrili su ostatke devet neandertalaca, ostatke životinja i biljaka stare 60.000 godina.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 09.05.2021.

11:59

U Italiji pronađeni ostaci neandertalaca stari 60.000 godina
Ilustracija/Foto:Shutterstock/Petr Student

Ministar kulture Dario Franceskini ocenio je da je reč o izvanrednom otkriću, koje se po svom značaju može porediti sa pronalaskom ostataka takozvanog Krapinskog čoveka, u Hrvatskoj. Pećina Guatari nalazi se u regiji Lacio, blizu obala Tirenskog mora i otkrivena je slučajno pre 80 godina.

Ostala je zatvorena, poput jedne vrste "vremenske kapsule" zbog odrona koji je zatvorio ulaz, a ono što je bilo unutar pećine ostalo je netaknuto.

Starost pronađenih ostataka osoba i životinja procenjuje se na 60.000 godina.

Važnost otkrića je, navodi list, što omogućava naučnicima da upotpune znanje o evoluciji čoveka od majmuna do humanog bića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: