Kako Romi slave Đurđevdan? "Tradicionalno, prase ili jagnje"

Danas se proslavlja Đurđevdan ili Ederlezi, kako ga Romi nazivaju. To je praznik radosti i veselja, koji simboliše dolazak proleća.

Život

Izvor: B92, Prva TV

Četvrtak, 06.05.2021.

11:06

Kako Romi slave Đurđevdan?
Foto: Printscreen/TV Prva

Postoji veliki broj tradicionalnih običaja tokom Đurđevdana, kao i različiti načini proslave ovog verskog praznika. Međutim, Đurđevdan, ne samo da se malo drugačije slavi u romskoj zajednici, već nosi i drugačiji naziv- Ederlezi.

Za njih, "Ederlezi" predstavljaju praznik radosti, veselja i dolazak proleća, pa se veoma često i proslavlja uz hranu koja, kako ističe Dobrivoje Veličkovski:

"Mora da se uvek, tradicionalno, nešto peče, odnosno, okreće - prase ili jagnje".

Proslava Đurđevdana u porodici Veličkovski kreće od ranog jutra, tačnije od 5 sati, pa celokupno praznično raspoloženje, uključujući i muziku, mora početi od ranih jutarnjih sati.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: