Nov napad na bajke: Snežanin princ možda završi kao Pepe le Tvor

"Snežana i sedam patuljaka", jedan od najpopularnijih Diznijevih crtanih filmova, nova je meta takozvane "kulture otkazivanja", jer uključuje poljubac princa koji se događa dok glavna junakinja spava i to "bez njenog pristanka".

Život

Izvor: B92

Utorak, 04.05.2021.

15:57

Nov napad na bajke: Snežanin princ možda završi kao Pepe le Tvor
Foto: Profimedia

Tematski park Diznilend u Kaliforniji otvorio se u petak prvi put nakon više od 400 dana otkako je započela pandemija koronavirusa, a s njim i nov sadržaj nazvan "Očarana želja Snežane".

No na portalu SF gejt (SFGate) ubrzo je objavljena recenzija dveju autorki u kojoj su upozorile na problem. Kažu da je uključen "poljubac koji princ daje Snežani bez njenog pristanka, dok ona spava, što nikako ne može biti prava ljubav ako samo jedna osoba zna šta se događa".

Traži da se Pepe le Tvor ukine zbog seksualnog uznemiravanja

"Nismo li se već složili da je pristanak u ranim Diznijevim filmovima glavni problem? Da podučavanje dece da ljubljenje, kad nije potvrđeno da su obe strane voljne da učestvuju, nije u redu?", napisale su u recenziji.

"Teško je da se razume zašto bi Diznilend 2021. godine uključio scenu s tako staromodnom idejom o tome šta muškarac sme da učini ženi", dodale su. Recenzija je izazvala ogorčenje na društvenim mrežama i mnogi su ih optužili da su otišli predaleko.

"Snežana bi još uvek spavala da zavisi o ludacima i kulturi otkazivanja", "Prestanite da kritikujete klasike zbog kojih smo svi želeli srećan kraj, snove i mogućnosti za bolje", samo su neki od komentara na ovu recenziju.

Skandal Pepe le Tvor: "Umesto Tik Tokom, bavimo se junacima naše mladosti"

"Roditelji bi trebalo da podučavaju decu pristanku, kao i razlici između stvarnog života i bajki. Odrasla sam uz bajke i i te kako sam razumela važnost pristanka. Dopustite deci da uživaju u čaroliji bajki", navodi jedna majka.

Čak je i glumica Kristen Bel, koja je dala glas Ani u animiranom filmu "Frozen", rekla da je s decom ozbiljno razgovarala o Snežani.

"Zar ne mislite da je čudno da princ ljubi Snežanu bez njenog pristanka? Ne možete nekoga da poljubite ako spava", izjavila je za časopis "Pipl" (People) 2018.

Iz Diznilenda su poručili da "žele da njihovi gosti vide poreklo i tradiciju koje se ogledaju u pričama, iskustvima i proizvodima s kojima se susreću u interakciji s Diznijem i zato su ovo postavili kao deo sadržaja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

162 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: