- Vesti -

Nov napad na bajke: Snežanin princ možda završi kao Pepe le Tvor

"Snežana i sedam patuljaka", jedan od najpopularnijih Diznijevih crtanih filmova, nova je meta takozvane "kulture otkazivanja", jer uključuje poljubac princa koji se događa dok glavna junakinja spava i to "bez njenog pristanka".

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tematski park Diznilend u Kaliforniji otvorio se u petak prvi put nakon više od 400 dana otkako je započela pandemija koronavirusa, a s njim i nov sadržaj nazvan "Očarana želja Snežane".

No na portalu SF gejt (SFGate) ubrzo je objavljena recenzija dveju autorki u kojoj su upozorile na problem. Kažu da je uključen "poljubac koji princ daje Snežani bez njenog pristanka, dok ona spava, što nikako ne može biti prava ljubav ako samo jedna osoba zna šta se događa".

Traži da se Pepe le Tvor ukine zbog seksualnog uznemiravanja

"Nismo li se već složili da je pristanak u ranim Diznijevim filmovima glavni problem? Da podučavanje dece da ljubljenje, kad nije potvrđeno da su obe strane voljne da učestvuju, nije u redu?", napisale su u recenziji.

"Teško je da se razume zašto bi Diznilend 2021. godine uključio scenu s tako staromodnom idejom o tome šta muškarac sme da učini ženi", dodale su.

Recenzija je izazvala ogorčenje na društvenim mrežama i mnogi su ih optužili da su otišli predaleko.

"Snežana bi još uvek spavala da zavisi o ludacima i kulturi otkazivanja", "Prestanite da kritikujete klasike zbog kojih smo svi želeli srećan kraj, snove i mogućnosti za bolje", samo su neki od komentara na ovu recenziju.

Skandal Pepe le Tvor: "Umesto Tik Tokom, bavimo se junacima naše mladosti"

"Roditelji bi trebalo da podučavaju decu pristanku, kao i razlici između stvarnog života i bajki. Odrasla sam uz bajke i i te kako sam razumela važnost pristanka. Dopustite deci da uživaju u čaroliji bajki", navodi jedna majka.

Čak je i glumica Kristen Bel, koja je dala glas Ani u animiranom filmu "Frozen", rekla da je s decom ozbiljno razgovarala o Snežani.

"Zar ne mislite da je čudno da princ ljubi Snežanu bez njenog pristanka? Ne možete nekoga da poljubite ako spava", izjavila je za časopis "Pipl" (People) 2018.

Iz Diznilenda su poručili da "žele da njihovi gosti vide poreklo i tradiciju koje se ogledaju u pričama, iskustvima i proizvodima s kojima se susreću u interakciji s Diznijem i zato su ovo postavili kao deo sadržaja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 145 idi na stranu