- Vesti -

Psiholog o slučaju bačene bebe u Prijepolju: "Trebalo bi razumeti majku" VIDEO

Tinejdžerka iz Prijepolja rodila je bebu u kući, pa je bacila u kontejner. Mrtvo dete pronašla je policija, a postupak devojke koja se porodila slučaj koji bi trebalo razmotriti sa psihološke i sociološke strane.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: printscreen/Prva TV
Foto: printscreen/Prva TV

Pročitajte još:

Zatvor za ruskog jutjubera koji je ubio devojku, i to - uživo

Prvi put imena trojice muškaraca upisana u bebinu krštenicu FOTO

U poslednje vreme veliki broj mladih devojaka se, usled neželjene trudnoće, odlučuje na ovakav korak. Razlozi toga su, ujedno, i posledice lične, porodične i socijalne patologije, koje znatno utiču na psihičko stanje mladih devojaka.

"Ovakva vrsta trudnoće, koja je bila tajna ili skrivena, znači da je mlada devojka dugo živela u jednom mračnom tunelu. Samim tim je, kako bi mi psiholozi rekli, koristila jedan mehanizam odbrane, odnosno, negiranje problema", ističe psihološkinja Radmila Vulić Bojović.

Ovakav postupak psihološkinja Bojović karakteriše kao nesvesni čin, jer je ova mlada devojka donela iracionalnu odluku, proisteklu iz mnoštva psiholoških trauma. Shodno ovome, mladu devojku ne bi trebalo osuđivati, naprotiv, trebalo bi je razumeti i pružiti joj socijalnu i psihološku pomoć.

"Ukoliko žena ne može da se brine o detetu ili ne želi dete, najbolji izlaz iz ove situacije je da se dete dâ na usvajanje", naglašava psihološkinja za TV Prvu.

Konačno, problem neželjene trudnoće i načina na koji se on rešava dugo izaziva polemike u društvu. Država bi trebalo da uvede edukativne metode u školama, odnosno, jedan edukativni sistem, koji bi mlade ljude učio da nisu sami i da uvek postoji zajedničko rešenje,

"Da je bilo društvene podrške, ishod bi sigurno bio drugačiji", napominje psihološkinja Radmila Vulić.

Opširnije pogledajte u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 148 idi na stranu