Sećanje na vojvodu: Stepa Stepanović vodio sudbinske bitke za Srbiju

Danas se navršava 92 godine od smrti slavnog Vojvode Stepe Stepanovića, a Srbija prepoznaje potrebu negovanja tradicije i potrebu sećanja na naše pretke koji su nas i te kako zadužili, te je danas u Čačku skromno obeležena godišnjica od njegove smrti.

Život

Izvor: RINA

Utorak, 27.04.2021.

14:23

Sećanje na vojvodu: Stepa Stepanović vodio sudbinske bitke za Srbiju
Foto: Wikimedia Commons/Mihailo Jovanoviæ

"Pre nekoliko godina formiran je Vladin odbor za negovanje tradicije, između ostalog jedna od manifestacija koja je iz tog odbora je obeležavanje godišnjice smrti. Ovo je mesto jednog od najvećih srpskih vojskovođa. Pored toga u njegovom životnom putu od Beograda do Čačka, ceo život je proveo u ratnoj uniformi. Vreme i okolnosti su nažalost bile takve da Srbija nije imala predaha u tom vremenu. Prvi njegovi borbeni zadaci su bili još kao pitomca, kao pitomac otišao je na ratište i tom prilikom dobio odmah orden", rekao je Miodrag Kapor, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja.

Kapor je istakao da je vojvoda Stepa stepanović bio čovek koji je kao ličnost bio skroman, tih, povučen , odmeren, s druge starne vrlo odlučan, hrabar, nepokolebljiv oficir.

"Vojvoda Stepa Stepanović je vodio neke od sudbinskih bitaka za našu zemlju. Ono što mi danas moramo da radimo, jeste da ne dozvolimo da se takvi naši preci zaborave. Žao mi je što je još uvek vreme korone i što nemamo ovde bar 500 đaka. Negovanje tradicija podrazumeva da naša sadašnja mlada i buduća pokolenja koja će doći nauče, šta su to uradili naši preci da bi mi danas živeli u slobodnoj demokratskoj zajednici", zaključio je Kapor. Čačani su ponosni što je veliki vojvoda Stepa Stepanović odlučio da posle svoje slavne životne epopeje poslednjih 11 godina svog života provede u gradu na Moravi.

"Po kazivanju slavnog vojvode stepe Stepanovića Čačani su bili najhrabriji vojnici i na Mačkovom kamenu, i na Ceru i na Jadru, kao i na proboju Solunskog fronta. Živeo je skromno, te sam podatak da je prva penzija bila izuzetno visoka i da ju je on vratio, u to vreme, to je bilo tri para volova. Sledeća penzija mu je smanjena za tri puta, onda je istu prihvatio, što govori o njegovoj skromnosti i vrlinama, kao i o velikom davanju srpskom rodu, da bi smo danas živeli u slobodi", kazao je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

Todorović je istakao da je Grad Čačak davnih godina tog slavnog vojvodu proslavio i ulicom i kućom u kojoj je živeo i rekonstrukcijom te kuće, kao i da se nastavlja u tom pravcu, a i Osnovna škola u Gornjoj Gorevnici nosi ime ovog velikog vojvode.

"Naš grad čini sve da se oduži velikanima srpske istorije, s ponosom kažemo da smo mi Čačani izabrani da budemo poslednje životno utočište velikog Vojvode Stepe Stepanovića i danas veoma skromno, zbog pandemije obeležavamo 92 godine od njegove smrti, a nadam se da ćemo već naredne sa mnogo više učenika i ljudi koji žele da čuju i vide, ko je bio Vojvoda Stepa Stepanović, te da odaju počast i njemu i svim borcima koji su ratovali zajedno sa njim", zaključio je Todorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: