Rođendan Avalskog tornja - uz adrenalinski spust glumaca sa 110 m: "Frka" ili "nije strašno"? FOTO

"Pozdravite mi suprugu", "Meni je baš frka", "Pa nije toliko strašno, kao da si u ljuljašci", samo su neke od rečenica koji su izgovarali glumci serije "Igra sudbine" pri pripremi da se spuste 110 metara na konopcu niz Avalski toranj.

Život

Izvor: B92

Petak, 23.04.2021.

10:45

Rođendan Avalskog tornja - uz adrenalinski spust glumaca sa 110 m:
Foto: B92.net

Iako je vreme poslednjih dana u Srbiji bilo prikladnije oktobru nego aprilu, pravi prolećni dan desio se pri ovom adrenalinskom poduhvatu, kojim je u četvrtak proslavljen rođendan Avalskog tornja. Znamo da je sa vrha Avale pogled od kog zastaje dah, ali kada treba da se spustite sa njega... Konopcem... To se dogodi i najbukvalnije u šta smo se uverili.

Na putu ka Avali, glumci koje rado gledamo na TV Prva, Matea Milosavljević, Stevan Piale i Olja Simić, komentarisali su koliko su uzbuđeni što će danas iskusiti nešto novo.

"Ja sam se već spuštala ali sa 30-40 metara, ja inače imam veliki strah od visine, videćemo", rekla nam je Olja.
Foto: B92.net
Instruktori Sofija i Luka strpljivo su objašnjavali mere predostrožnosti i pravilan način spuštanja niz kanap, a često su bili prekidani nervoznim kikotanjem ili zapomaganjima onog koji se opasava da ide sledeći.

Prvi se osmelio Saša Joksimović, koji je duhovitim dosetkama pokušao da sakrije nervozu, jer ipak je najgore ići prvi, dok su ga kolege bodrile.

"Ja se spuštam sa 112 metara, a ne 110, jer sam visok 2 metra, tako da je meni najteže", našalio se Milan Bosiljčić.
Foto: B92.net
A prva iz ženskog dela glumačke ekipe, Matea Milosavljević, jedva je dočekala da uđe u opremu i spustila se za svega nekoliko minuta, a kasnije smo komentarisali brzinu spusta i lakoću kojom je to izvela.

"Ja hoću opet, jel smem?", rekla je Matea kolegama.
Foto: B92.net
U toku 4 sata niz Avalski toranj spustilo se oko desetak glumaca, međutim, Tijana Maksimović je, iako je uradila najteži deo - našla se na drugoj strani ograde - ipak odustala.

"Muka mi je, šta da radim, baš nemam dobar osećaj", rekla je ona instruktorima i kolegi Stojanu Đorđeviću dok je skidala opremu.
Foto: B92.net
Međutim, oni koji su ipak uspeli da se spuste, imali su samo reči hvale za ovo iskustvo.

"Meni je bilo super, zaista je predivan pogled dok se spuštaš sa Avalskog tornja, prvo ti bude malo problem, ali kad si već krenuo opustiš se", rekao nam je Stevan Piale nakon spusta, koji je neposredno pre nego što će se upustiti u ovu avanturu nazvao svoju suprugu i šalio se sa njom: "Vidimo se kasnije, nadam se".

Luka Raco imao je slične utiske.

"Instruktori su sjajni i profesionalni, ovo je zaista poseban osećaj", komentarisao je on.
Foto: B92.net
Spuštati se sa 110 metara je nova dimenzija iskustva. Kao što smo već rekli, najteži deo je prebaciti se na drugu stranu ograde pri pripremi za spust, i prvi put se suočiti sa visinom. Prilikom samog silaženja ponekad utrnu noge i katkad ne smete da skrenete pogled sa konopca i iskusite pejzaž sa te pozicije, ali nesumnjivo je jedinstven osećaj biti (potpuno siguran) na toliko velikoj visini.

Ponekad vas vetar zavrti, ali tom smeru se "samo treba prepustiti", savetuju Luka i Sofija. Instruktori će se ponekad nasmejati na vaše nervozne rečenice, ali treba znati da apsolutno ništa ne može da vam se desi jer ste obezbeđeni na svaki način.

Ponos domaćeg graditeljstva, rušen u NATO bombardovanju

Foto: B92.net
Avalski toranj je izgrađen 1965. godine. Bio je ponos domaćeg graditeljstva i jedan od najlepših tornjeva u svetu, sve dok nije sravljen u NATO bombardovanju SR Jugoslavije 29. aprila 1999. godine. Nakon obnove u trajanju od tri godine, Avalski toranj je otvoren u prisustvu državnog vrha Republike Srbije 21. aprila 2010. godine.

Povodom ove rekonstrukcije, u četvrtak je obeležen 11. rođendan tornja. Zbog epidemiološke situacije nije upriličeno veliko okupljanje kao što je inače slučaj, već se ovim adrenaliskim spustom makar na neki način slavio jedan od simbola Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: