Osuđenik na smrtnu kaznu želi streljački vod, a ne injekciju

Zejn Majkl Flojd, osuđen na smrtnu kaznu zbog ubistva četvoro ljudi u pucnjavi 1999. godine, traži od države Nevade da kaznu izvrši streljački vod, umesto da mu ubrizgaju smrtonosnu injekciju.

Život

Izvor: B92

Sreda, 21.04.2021.

09:50

Osuđenik na smrtnu kaznu želi streljački vod, a ne injekciju
Foto: Profimedia

Njegovi advokati navode da ovo nije taktika za odlaganje kazne, već da bi druga metoda bila "manje bolna".

Da bi protokol primene smrtne kazne bio promenjen, odbrana mora da predloži alternativnu metodu, na šta su advokati predložili da su pucnji "najhumaniji način".

"Pogubljenje hicima streljačkog voda je brže i manje bolno od smrtonosne injekcije", rekli su Flojdovi advokati.

Nevada je nekada dozvoljavala smrtnu kaznu koju sprovodi streljački vod, ali zakon danas zahteva korišćenje injekcije. Flojdov slučaj je, inače, prvi put u poslednjih 15 godina u Nevadi da se planira smrtna kazna.

Predlog Flojdovih advokata dolazi u trenutku kada zakonodavci te države razmatraju ukidanje smrtne kazne, navodi Klas TV. Zakon kojim bi ona bila ukinuta prošle godine je prošao donji dom i poslat je u državni Senat.

Sa druge strane, tužioci kažu da će već narednog meseca tražiti nalog za egzekuciju, a mogući termin mogao bi da bude već u junu.

Samo tri države - Misisipi, Oklahoma i Juta, kao i američka vojska dozvoljavaju smrtnu kaznu streljanjem. Poslednji put ta metoda pogubljenja korišćena je u Juti 2010. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: