Predrag Azdejković: Ko drugome jamu kopa sam u Daška upada

Ranog jutra 16. aprila ove godine u Novom Sadu je metalnim šipkama napadnut radijski voditelj Daško Milinović od strane dvojice maskiranih mladića. Već popodne istog dana policija je uhapsila jednog i utvrdila identitet drugog napadača za kojim se još uvek traga. Ubrzo je uhapšen i nalogodavac ovog napada.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.04.2021.

11:32

Predrag Azdejković: Ko drugome jamu kopa sam u Daška upada
Photo by Wojtek Mich on Unsplash

Dok je policija radila svoj posao, dežurni tviteraši su radili svoj i pre nego što krenem sa analizom važno je napomenuti da je nasilje neprihvatljivo, da je ono kažnjivo i da se ne sme opravdavati kakvo god mi mišljenje o žrtvi imali!

Daško Milinković je tviterašima bio poznatiji kao Zapad Todorović, sve dok mu nalog nije ukinut zbog kršenja pravila te društvene mreže. Nakon što je napadnut tviteraši su se utrkivali da print screenovima njegovih tviter pisanija dokažu da je on tu metalnu šipku zaslužio, a neki su išli toliko daleko da su pisali da je zaslužio i mnogo gore! Istini za volju, ta pisanija jesu odvratna, ali ne mogu biti opravdanje za nasilje! Posebno je licemerno kada se ti koji opravdavaju nasilje nad Daškom zbog pisanija, pozivaju na "vraćanje verbalnog delikta" kada neki njihov pajtaš bude optužen za govor mržnje, najčešće po Zakonu o zabrani diskriminacije!

Takođe, neprihvatljivo je targetiranje ljudi, pozivanje ili inspirisanje na nasilje prema njima zbog toga što pišu ili govore, koliko god se vama to ne sviđalo! Razumem da je teško odupreti se tome, ali apelujem na vas da ne budete internet ratnici za pravdu, naročito ne preko tuđih leđa!

Da apsolviramo! Šta god da je Daško poznatiji kao Zapad pisao, koliko god to bilo odvratno i uznemirujuće za određene ljude, to ne može biti opravdanje za nasilje! Jedinu dilemu koju imam jeste, da li će sud ta pisanija uzeti kao olakšavajuću okolnost pri suđenju napadačima! Ali, ako ubuduće primetite govor mržnje na internetu, prikupite dokaze i podnesite krivičnu prijavu protiv te osobe Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal ili prijavite profil društvenoj mreži na kojoj se nalazi ili blokirajte tu osobu da vas ne uznemirava svojim budalaštinama!

S druge strane, niko ne može da vam zabrani da vam bude milo i drago što je Daško Milinković napadnut! Da li vas to čini dobrim ljudima? Svakako ne, ali niko vam to osećanje ne može zabraniti! Sećam se kada je umro Slobodan Milošević da je velika grupa nas prošetala centrom Beograda do Kalemegdana i kod Pobednika pustili balone. Radovali smo se! Da li je to bilo lepo, nije! Da li je nama bilo lepo, jeste!

Za kraj je važno istaći da ne smemo biti licemeri i imati dvostruke aršine! Antifa, anarho-levičari kojima i Daško pripada često imaju nasilnu retoriku prema fašistima, a kao fašiste definiše skoro sve koji se ne slažu s njihovim političkim stavovima! Pa, ne može! Čak i bili pravi fašisti, nasilje je neprihvatljivo! Postoje drugi mehanizmi, zakonski mehanizmi da im se stane na put, a ako ne postoje onda moramo da ih stvorimo, ali nasilje nikada nije rešenje, jer nasilje rađa novo nasilje i tako u krug krenemo da se mlatimo metalnim šipkama ranom zorom! Nema ali! Ja sam rekao šta sam imao, a vi vidite šta ćete.

Stavovi izraženi u ovom tekstu pripadaju autoru i ne odražavaju nužno uređivačku politiku B92.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: