- Vesti -

ANKETA Da li biste imali zmiju kao kućnog ljubimca? VIDEO

Ako ste nekada razmišljali o kupovini egzotičnog kućnog ljubimca, nije loše da unapred znate kako se čuvaju, hrane, pa i koliko koštaju.

Izvor: B92
Podeli
Loptasti piton. Foto: Shutterstock/Krisda Ponchaipulltawee
Loptasti piton. Foto: Shutterstock/Krisda Ponchaipulltawee

"Ovde su donete bradate agame i jedna vrsta zmija, loptasti piton. Postali su česti ljubimci u poslednje vreme, a naročito kod mlađih naraštaja", kaže za Jutro Prve TV Momčilo Stajić, uzgajivač egzotičnih životinja.

Objašnjava da ženka loptastog pitona otprilike može da poraste na metar i po dužine, i to za tri do četiri godine. Čuvaju se u plastičnim kutijama ili terarijumima, a važno je da imaju izvor grejanja.

"Veoma su jednostavne, treba im samo obezbediti neko sklonište, posudu za vodu, i hrane se jednom u sedam do deset dana kad su male, najčešće se koriste miševi i pacovi odgovarajuće veličine. Odrasle zmije se hrane jednom u 15-20 dana", kaže Stajić, i dodaje da ovakav loptasti pitom košta i do 40.000 dinara.

Naglasio je i da se češće roditelji boje egzotičnih ljubimaca nego deca, ali ih vremenom i roditelji zavole, i posle kupe još jednog ljubimca, samo za sebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 148 idi na stranu