- Vesti -

Pleme obožavalo princa Filipa kao boga: Obeležiće njegovu smrt ritualima

U moru pojedinaca i grupa koji oplakuju smrt princa Filipa ističe se jedno pacifičko pleme, koje je obožavalo preminulog vojvodu od Edinburga kao sveto božanstvo.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pleme u udaljenoj ostrvskoj državi Vanuatu, koje je princa Filipa obožavalo kao boga, obeležiće njegovu smrt ritualnim naricanjem i ceremonijalnim plesom, rekao je stručnjak.

Domoroci su verovali da je vojvoda od Edinburga reinkarnacija drevnog ratnika koji je napustio arhipelag da bi ratovao.

Duhovno pleme u Jaohnanenu na ostrvu Tana, u Vanuatuu, u južnom Tihom okeanu, verovalo je da će se vođa boraca vratiti sa bogatom, belom ženom.

Antropolozi veruju da su Filipa, koji je bio muž britanske kraljice, povezali sa legendom šezdesetih godina prošlog veka kada je Vanuatu bio anglo-francuska kolonija poznata kao Novi Hebridi.

Kirk Hafman, autoritet za ono što je poznato kao Pokret princa Filipa, rekao je za Dejli telegraf: "Pretpostavljam da će biti nekih ritualnih naricanja, nekih posebnih plesova. Fokus će biti na muškarcima koji piju napitak od korena paprike - to je ključ za otvaranje vrata nematerijalnom svetu. Na Tani se ne pije kao sredstvo za opijanje. Povezuje materijalni svet sa nematerijalnim svetom."

Plemensko poštovanje princa Filipa bilo je na nivou kulta.

Posebno zanimanje domorodaca za njega ogledalo se u svakodnevnim molitvama za njegov blagoslov njihovih useva banana i jam.

Takođe je predstavljen na fotografijama u kućama seljana - uključujući jednog vojvodu u odelu 1980. godine, držeći palicu koju su ostrvljani napravili i poslali u London.

Hafman, antropolog sa sedištem u Sidneju, koji je proveo 18 godina u Vanuatuu, rekao je da verovatno neće prestati čast ostrvljanina Filipa nakon njegove smrti, iako može promeniti oblik.

Međutim, dodao je da je prerano znati šta će grupa učiniti posle njegove smrti, jer je na ostrvu ograničen pristup električnoj energiji i mobilnim telefonima.

Dodao je da sistem verovanja plemena nije vezan za monarhiju i zato je nejasno da li će sada na isti način poštovati princa Čarlsa.

Ostrvske legende kažu da se tokom prijema u konzulatu u prestonici Port Vila vojvoda rukovao samo sa muškarcima sa Tane. Ova vest je došla do stanovnika Jaonanena, koji su čekali poklon u zamenu za svinju koju su dali jednom britanskom zvaničniku pre nekoliko godina.

Pleme je poslalo pismo u Port Vilu, interesujući se gde je njihov poklon i raspitujući se za vojvodu. Kao odgovor, Britanci su im poslali uramljeni portret princa Filipa i pleme je tako počelo da ga obožava. Vojvoda je čak uputio saučešće plemenu kada je njihov poglavica preminuo prošle godine.

Sva njegova pisma, novinski članci o princu i njegove fotografije čuvaju se u kolibi koja je postala hram. Pleme uči svoju decu o bogu koji živi u Engleskoj i koji će se jednog dana vratiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 148 idi na stranu