Počasna paljba širom Britanije povodom smrti princa Filipa

Širom Velike Britanije organizovana je počasna paljba u čast princa Filipa koji je preminuo u 100. godini

.

Život

Izvor: Beta-AP

Subota, 10.04.2021.

13:04

Počasna paljba širom Britanije povodom smrti princa Filipa
Foto: EPA-EFE

U Londonu, Edinburgu, Kardifu i Belfastu ispaljuje se 41 plotun svakog minuta od podneva (po britanskom vremenu). Plotuni su ispaljivani i sa brodova kraljevske mornarice u čast vojvode od Edinburga, koji je tokom Drugog svetskog rata služio kao pomorski oficir, navodi BBC.

Vojvoda od Edinburga, koji je preminuo juče, neće imati državnu sahranu. Njegovo telo nalaziće se u zamku Vindzor uoči sahrane, koja će biti održana u kapeli Svetog Đorđa.

Međutim, zbog koronavirusa mnoge procedure će biti izmenjene. Zvaničnici tako „sa žaljenjem apeluju na javnost da ne prisustvuju sahrani, niti bilo kojim drugim ceremonijama.

U međuvremenu će zvona na Vestminsterskoj opatiji od šest sati po lokalnom (a od sedam po srednjeevropskom vremenu) zvoniti jednom svakog minuta - i tako 99 puta.

Princ Filip i kraljica Elizabeta su se i venčali upravo u Vestminsterskoj opatiji 20. novembra 1947. godine, pet godina pre nego što je ona postala kraljica, tako da su imali najduži bračni staž u istoriji britanske monarhije.

Zastave na Bakingemskoj palati i vladinim zgradama širom Britanije spuštene su na pola koplja, a operateri bilborda su reklame zamenili fotografijom i porukama kojima se odaje pošta princu.

BBC je u petak otkazao program na svim svojim televizijskim i radio kanalima, a emitovao je specijalni program sa intervjuima sa kraljičinom i Filipovom decom, uključujući prestolonaslednika princa Čarlsa.

Gradjani odaju poštu polažući cveće ispred kraljevskih rezidencija, iako se apeluje da se ne okupljaju zbog pandemije.

Počast princu Filipu odaće i jedna prašumska zajednica sa Vanuatua, ostrvske zemlja u Južnom Pacifiku, koju je vojvoda od Edinburga jednom prilikom posetio. Ta zajednica je princa Filipa doživela kao reinkarnaciju drevnog ratnika. Upravo će ta zajednica odati počast princu Filipu ritualnim naricanjem i ceremonijalnim plesom, navodi BBC.

Vojvoda od Edinburga je u martu napustio bolnicu u Londonu, posle jednomesečnog boravka na lečenju. Na lečenje je išao zbog ranijih problema sa srcem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: