"Bolje hiljadu krivih osloboditi nego jednog nevinog osuditi"

Nakon što je glumica Merima Isaković za medije ispričala kako je Branislav Lečić, pre 43 godine, pokušao da je siluje, čini se da je potresna ispovest u kojoj glumica opisuje sitne detalje o navodnom seksualnom napastvovanju, još jednom javnosti dodelila ulogu sudije.

Život

Izvor: B92, Prva TV

Petak, 09.04.2021.

13:27

Foto: Printscreen/TV Prva

Advokat Nebojša Perović kaže da društvo, a naročito mediji, treba više da povedu računa o pretpostavci nevinosti, jer je ona zagarantovana Ustavom, zakonom i međunarodnim poveljama.

On je, gostujući u Jutarnjem programu TV Prve, rekao da je silovanje jedno od najužasnijih krivičnih dela, i da treba odrediti još strožije kazne od zakonom predviđenih.

Ipak, kako kaže, istragu o tome ne treba voditi preko medija.

"Sudski postupak postoji da bi se utvrdilo da li je neko kriv. Ne može se olako prihvatiti nečija izjava o napastvovanju kao istina, samo zato što je neko rekao. Time se vraćamo unazad 2.000 godina kad je bilo ko mogao da upre prstom u drugoga, presuđuje i kaže hajde da ga linčujemo".

Sa druge strane, na društvenim mrežama masovno se u komentarima postavlja pitanje zašto je Merima Isaković, a prethodno i njena koleginica Danijela Štajnfeld koja je optužila Lečića za silovanje, čekala toliko godina da progovori o navodnom pokušaju silovanja.

Psihoterapeut prof dr Gordana Nikić kaže da su to žene koje su uspele da prebrode traumu, dok druge nikada o tome ne progovore, ali ni posle 30 godina ne uspeju da se izbore sa negativnim emocijama, i dodaje da je zbog toga potrebna podrška javnosti i struke.

"Treba voditi računa o žrtvama. Činjenica je da su sve one progovorile o ovome onda kada su mlađe žene bile ugrožene, što govori o solidarnosti. Sa jedne strane, kao društvo pokazujemo visok stepen nerazumevanja teme i spremnosti da optužimo pa i na račun žrtava zašto su dugo čekale. Imajte u vidu da su ovo žene koje su napravile karijeru van Srbije, one su obrazovane i znale su šta ih čeka", objašnjava Nikić za TV Prva.

"Hvala, Merima, što si održala reč"

Dodaje da je "neprimereno pomisliti, a kamoli izgovoriti" da su one htele da prave neku vrstu poslovnog rejtinga.

"One krče put za hiljade žena koje trpe nasilje, ne samo seksualno, već i nasilje na poslu, u porodici, ekonomsko i emocionalno nasilje. Tačno je da ovo nije najbolji način, ali je jako važno da se ove teme otvore i da o tome govore stručnjaci. Hiljade drugih žena trpi nasilje, ali nemaju snage da progovore, zato što u našem sistemu postoji mnogo stereotipa koji podržavaju nasilno ponašanje", zaključuje Nikić.

Ipak, to što je glumac prošao poligrafsko ispitivanje, prema rečima advokata Nebojše Perovića, pravno gledano ne znači ništa.

"U poslednje vreme se u našem društvu spominje poligraf kao neka mala crkva da li je nešto tačno ili nije. Kod nas se poligraf ne uzima kao dokaz na sudu, ali ga radimo zato što postoji u MUP-u. On nekada inspektorima služi kao smernica u kom pravcu da krenu, ali nije dovoljno da nekoga optužimo ili osudimo na osnovu toga", kaže Perović.

Merima Isaković: "Svedočiću protiv Lečića ako me pozovu"

Međutim, kada se govori o tome da li ima osnova da "slučaj" Lečić-Isaković završi na sudu, Perović smatra da je to malo izvestan scenario.

"Posle 43 godine prikupljati dokaze o bilo kom krivičnom delu, čak i o onim koji ne zastarevaju, je izuzetno teško. Merima se obratila licu koje nije među živima. Ako žrtva izjavljuje da je došlo do pokušaja određenog krivičnog dela prema njoj, i onda za to navodi da je upoznata osoba koja je preminula, tu se stvara određena sumnja, bez obzira koliko je godina prošlo", objašnjava Perović.

Ko je Merima Isaković? Težak životni put glumice koja je optužila Lečića za pokušaj silovanja

Sve je rekla Gagi Nikoliću
Žrtva tek kada se dokaže

Advokat Nebojša Perović kaže da je imao slučajeve u kojima žrtva tvrdi da je na silu uvedena u stan, a onda se pojavi snimak gde se vidi da je bilo dobrovoljno.

Iako smatra da treba pružiti potpunu podršku žrtvama, mora se paziti i na zloupotrebe.

"Ne možete apriori svakome ko kaže 'ja sam silovana', verovati da se to zaista desilo", kaže Perović i dodaje:

Postoji izreka "bolje hiljadu krivih osloboditi nego jednog nevinog osuditi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: