Žestoka kritika rijalitija: Testirali Romkinjama nevinost pre braka

Francuski parlament upravo je usvojio takozvani "zakon o separatizmu", kojim se zabranjuju testovi kojima se dokazuje nevinost neveste pre braka. Zakon se odnosio na veliki deo muslimanske populacije u Francuskoj, ali takođe zabranjuje tradiciju nekih romskih zajednica.

Život

Izvor: Sputnjik

Petak, 02.04.2021.

09:18

Žestoka kritika rijalitija: Testirali Romkinjama nevinost pre braka
Ilustracija Foto: Profimedia

Francuski ministar za državljanstvo osudio je rijaliti TV šou zbog nekritičkog prikazivanja tradicionalnog romskog predbračnog testa nevinosti.

Marlen Šiapa izjavila je u četvrtak da je pisala francuskom emiteru CSA nakon što TFX-ov kanal prikazao "Neverovatna romska venčanja" i takozvanu "ceremoniju maramica" u toj emisiji.

U jednoj od kasnijih scena, žene iz katalonske romske zajednice u južnom gradu Perpinjanu razgovaraju o tome zašto im je test važan.

Upitana da li i mladoženja mora da bude nevin, druga osoba odgovara: "To se ne radi. Polazimo od principa da ako mladić ne izlazi na zabave i ne viđa druge devojke pre nego što se oženi, onda će mu to posle nedostajati. To iskustvo mora da prođe".

Takozvani zakon o separatizmu najnoviji je zakonski akt u sekularnoj republici usmeren na veliku muslimansku manjinu, ali će uticati i na Rome, čiji naziv u Francuskoj Žitan (Gitane), ironično, deli i jedna od dve svetski poznate marke cigareta francuske duvanske kompanije SEITA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: