"Šarli Ebdo" objavio karikaturu: Kraljica drži koleno na vratu Megan Markl FOTO

Internetom kruži fotografija naslovne strane satiričnog francuskog časopisa "Šarli Ebdo", na kojoj su nacrtane britanska kraljica Elizabeta II i Megan Markl.

Život

Izvor: B92

Subota, 13.03.2021.

15:15

Foto: Profimedia

Kako se vidi, kraljica Elizabeta kolenom pritiska vrat Megan Markl, pri čemu piše "Zašto je Megan otišla iz Bakingemske palate?", a u oblačiću stoji odgovor Megan Markl koji glasi "Zato što nisam mogla da dišem".

Podsetimo, u nedavnom koji su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa dali američkoj voditeljki Opri Vinfri, spomenuto je nekoliko zanimljivih činjenica o kraljevskom životu.

Megan Markl je izjavila kako su pojedini članovi kraljevske porodice bili zabrinuti za to koje će boje kože biti njihov sin Arči, a govorila je i o tome da je pomišljala na samoubistvo.

Posle gotovo dva dana ćutanja, nasposletku se oglasila i Bakingemska palata, izjavivši da "im je žao što su Hari i Megan povređeni", ali i da se "nekih događaja sećaju drugačije".

Jasno je da ovim crtežom autor povlači paralelu između nedavnih događaja u vezi sa ubistvom Džordža Flojda, afroamerikanca čija je smrt podstakla velike proteste u SAD upravo pod parolom "Ne mogu da dišem".

Burne reakcije javnosti je izazvala i ova karikatura - dosta je negativnih komentara koji govore o tome da je neprimereno koristiti smrt Džordža Flojda u ovom kontekstu.

List "Šarli Ebdo" je postao svetski poznat, zbog jednog tužnog događaja. Naime, 2015. godine, grupa islamskih ekstremista upala je u redakciju, usmrtila 12 ljudi i ranila 11, zbog karikature proroka Muhameda koju su smatrali "neprimerenom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: