- Vesti -

Život Sanje Ilića bio pun tragedija: "Petar je umro na mojim rukama"

Kompozitor Aleksandar Sanja Ilić, koji je preminuo danas u 70. godini, imao je zanimljiv život, ali pun tragedija.

Izvor: B92
Podeli
Foto: e-stock/aleksandar baclija
Foto: e-stock/aleksandar baclija

Pre nešto više od sedam godina preminula je njegova prva supruga, glumica Zlata Petković, a tom velikom gubitku prethodio je još jedan koji je umetnik doživeo na početku karijere. Tada je nesrećnim slučajem, izgubio Petra Jovičića Trtu, najboljeg prijatelja i pevača u zajedničkom bendu San.

"Umro je na mojim rukama. Imali smo koncert u Nišu. Bio je 2. februar 1975, kada se tek otvorena hala Čair polako punila. Inače, u tom periodu spremali smo se na turneju s Mikijem Jevremovićem po Sovjetskom Savezu i samo što smo kupili nove instrumente. Trti sam, pošto je bio pevač u bendu, rekao da ne treba da svira, ali je on insistirao da kupi gitaru. Želeo je da prati Mikija", pričao je Sanja pre nekoliko godina, i dodao da se nesrećan slučaj odigrao u nekoliko minuta.

Rekao je tada da je Petar jdemfovao gitaru, a onda se drugom rukom odjednom uhvatio za mikrofon i srušio.

Muzičaru je teško i zbog činjenice što se više niko i ne seća te tragedije.

"Petar je poginuo zbog muzike. Jedino što je dobio jeste mesto u Aleji zaslužnih građana. Imao je samo dvadesetak godina. Danas se sve zaboravilo. Niko više ne priča o Trti. Ostale su neke pesme kao što je 'Anabela'. Pokušao sam, nekoliko puta, i u medijima, da taj slučaj sačuvam od zaborava, ali u tome, u potpunosti, nisam uspeo. Snimili smo samo jedan album u znak sećanja na njega. Imao sam matrice za album grupe San i pozvao sam prijatelje: Zdravka Čolića, Zlatka Pejakovića, Dadu Topića, Zdenku Kovačiček i Biseru Veletanlić da na svakoj od tih matrica otpevaju po jednu pesmu za Trtu. Tako je nastao album 'Uspomene'", pojašnjava Ilić, koji je ipak izabrao put muzike i na taj način najbolje čuva sećanje na druga.

"Život ide dalje. Nastavio sam da studiram arhitekturu, a nakon što sam upoznao Biseru Veletanlić, vratio sam se muzici. Nisam mogao da budem samo arhitekta", pričao je umetnik tada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 155 idi na stranu