Život Sanje Ilića bio pun tragedija: "Petar je umro na mojim rukama"

Kompozitor Aleksandar Sanja Ilić, koji je preminuo danas u 70. godini, imao je zanimljiv život, ali pun tragedija.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 07.03.2021.

14:26

Život Sanje Ilića bio pun tragedija:
Foto: e-stock/aleksandar baclija

Pre nešto više od sedam godina preminula je njegova prva supruga, glumica Zlata Petković, a tom velikom gubitku prethodio je još jedan koji je umetnik doživeo na početku karijere. Tada je nesrećnim slučajem, izgubio Petra Jovičića Trtu, najboljeg prijatelja i pevača u zajedničkom bendu San.

"Umro je na mojim rukama. Imali smo koncert u Nišu. Bio je 2. februar 1975, kada se tek otvorena hala Čair polako punila. Inače, u tom periodu spremali smo se na turneju s Mikijem Jevremovićem po Sovjetskom Savezu i samo što smo kupili nove instrumente. Trti sam, pošto je bio pevač u bendu, rekao da ne treba da svira, ali je on insistirao da kupi gitaru. Želeo je da prati Mikija", pričao je Sanja pre nekoliko godina, i dodao da se nesrećan slučaj odigrao u nekoliko minuta.

Rekao je tada da je Petar jdemfovao gitaru, a onda se drugom rukom odjednom uhvatio za mikrofon i srušio. Muzičaru je teško i zbog činjenice što se više niko i ne seća te tragedije.

"Petar je poginuo zbog muzike. Jedino što je dobio jeste mesto u Aleji zaslužnih građana. Imao je samo dvadesetak godina. Danas se sve zaboravilo. Niko više ne priča o Trti. Ostale su neke pesme kao što je 'Anabela'. Pokušao sam, nekoliko puta, i u medijima, da taj slučaj sačuvam od zaborava, ali u tome, u potpunosti, nisam uspeo. Snimili smo samo jedan album u znak sećanja na njega. Imao sam matrice za album grupe San i pozvao sam prijatelje: Zdravka Čolića, Zlatka Pejakovića, Dadu Topića, Zdenku Kovačiček i Biseru Veletanlić da na svakoj od tih matrica otpevaju po jednu pesmu za Trtu. Tako je nastao album 'Uspomene'", pojašnjava Ilić, koji je ipak izabrao put muzike i na taj način najbolje čuva sećanje na druga.

"Život ide dalje. Nastavio sam da studiram arhitekturu, a nakon što sam upoznao Biseru Veletanlić, vratio sam se muzici. Nisam mogao da budem samo arhitekta", pričao je umetnik tada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: