Američka katolička crkva u pobuni protiv vakcine

U direktivi katoličke crkve kaže se da je "vakcina Džonson i Džonson proizvedena na ćelijskim tkivima izvedenim iz abortusa". Ovo nije prvi put da se katolička crkva javlja sa ovakvim navodima, a čitava priča je već ranije bila demantovana.

Život

Izvor: B92

Sreda, 03.03.2021.

21:30

Američka katolička crkva u pobuni protiv vakcine
Foto: Profimedia

Američka katolička crkva pozvala je u utorak svoje sledbenike da izbegavaju vakcinu protiv koronavirusa koju su razvili Džonson & Džonson , tvrdeći da je "razvijena, testirana i proizvedena pomoću ćelijskih linija izvedenih iz abortusa".

Američka konferencija katoličkih biskupa pozvala je katolike da biraju između alternativa koje nude Fajzer i Moderna jer je, kako su istakli, vakcina Džonson & Džonson pokrenula pitanja o "moralnoj dozvoli".

"Odobrenje ove vakcine za upotrebu u Sjedinjenim Državama ponovo postavlja pitanja o moralnoj dozvoli upotrebe vakcina razvijenih, testiranih i proizvedenih uz pomoć ćelija pobačenih fetusa", ​​rekao je biskup Kevin Roads.

Usaglasili su se da su poželjnije vakcine Fajzer ili Moderna "ako neko ima mogućnost izbora vakcine".
Foto: Profimedia
Multinacionalna farmaceutska kompanija je u svojoj izjavi demantovala ove navode i rekla da u vakcinama "nema fetalnog tkiva", prenosi Associated Press.

Poslednja izjava Katoličke crkve obnovila je rasprave o vakcini. Podsetimo, ranije u decembru medijima se proširila vest da je Vatikan "poručio katolicima da je moralno prihvatljivo koristiti vakcine protiv kovida 19 čak i ako su za njihovu proizvodnju korišćene ćelije iz tkiva pobačenih fetusa".

U napomeni vatikanske Kongregacije za doktrinu vere govori se o tome da se radi o vakcinama “u toku čijeg su se procesa istraživanja i proizvodnje koristile ćelijske linije iz tkiva dobijenih iz dva pobačaja koja su se dogodila u prošlom veku”. Sama vakcina se sadrži fetalna tkiva već su te ćelije reprodukovane u laboratoriji tokom proteklih decenija i nisu sastojci samih vakcina.

Za tako dobijene vakcine navedeno je da je upotreba dozvoljena dok god nema druge alternative.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: