- Vesti -

Prva objava posle smrti muzičara: Olivera Balašević o važnosti maternjeg jezika

Olivera Balašević oglasila se na svom Instagramu prvi put nakon suprugove smrti. Na poseban način obeležila je Međunarodni dan maternjeg jezika podelivši video-isečak iz emisije u kojoj je gostovala i pričala o onome šta jezik za nju znači.

Izvor: B92
Podeli
Foto: e-stock
Foto: e-stock

Saga se nastavlja: Ploča u čast Balaševiću uklonjena, pa vraćena FOTO

Osvanuo Balaševićev mural: "Pričaće ti o plovidbi..." FOTO

Američki profesor o Balaševiću, poredio ga sa Bobom Dilanom: "Ovo je smrt Jugoslavije"

"Živimo u čudnim vremenima. Ono što je daleko svakog dana se čini još daljim. A ono što nam je blisko, sve nam je bliskije i bliskije. U haosu ovog iskrivljenog ogledala pandemije i apsurda, ko smo mi ako ne stremimo ka vrednostima?", započela je, pa nastavila:

"Dragi Đole, ja sam tvoj srpski jezik"

"Najdubljim, onim što vuku iz naših korena i tiho nas, šapatom, podsećaju ko smo. Tako i Danu maternjeg jezika dugujemo, ako ništa, barem zahvalnost. Što nas opominje da ne zaboravimo. Korene. Majke. Bake. Nas same. Međutim, ne mogu a da se ne pitam, da li je maternji jezik onaj kojem nas uče naše majke, ili je to pak onaj koji učimo svoju decu?", upitala je Olivera Balašević.

Odlazak Panonskog Mornara: Cela bivša Jugoslavija je u suzama

"Prijatelji me uglavnom zovu Đole… Neprijatelji me ne zovu"

Napomenula je da njena majka "nažalost, nije imala" maternji jezik.

"Odrastajući u nekim drugim vremenima, zauvek je ostala bez tog izvornog, koji piše naše prve priče. Ili ga je možda i imala, samo mu ne znamo ime? Bilo kako bilo, sreća je da planete imaju svoj jezik. I da se razumeju. One su pak tajno i nepogrešivo povezane, svetovi za sebe. Različite, a iste", rekla je ona.

Rekla je da joj je pripala čast i odgovornost da, povodom obeležavanja 20. Međunarodnog praznika maternjeg jezika, kaže nekoliko reči.

"Onih iz najdaljih kutaka duše, kako već biva kada iz vas progovara dete ratnog siročeta, koje je odraslo baš ovde, u Kovačici. Šapnuli su mi sa moje planete, da vam prenesem da ne zaboravljate. Već da se sećate", zaključila je Olivera Balašević u svojoj objavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 155 idi na stranu