Američki profesor o Balaševiću, poredio ga sa Bobom Dilanom: "Ovo je smrt Jugoslavije"

Profesor Skaj, koji vodi kanal na Jutjubu i se bavi muzičkom kritikom, veliki je fan Đorđa Balaševića. Jutjuber i profesor francuskog jezika oženjen je ženom s područja bivše Jugoslavije. Pošto je ona veliki fan Balaševića, svake godine za njen rođendan na svom kanalu govori o jednom od Balaševićevih albuma.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.03.2021.

21:05

Američki profesor o Balaševiću, poredio ga sa Bobom Dilanom:
Foto: Ivica Drusany/Shutterstock

Balaševićeva smrt potpuno ga je skrhala, a u poslednjem video-snimku pokušao je da objasni šta smrt Đorđa Balaševića predstavlja za prostor bivše Jugoslavije.

"Koliko puta jedna zemlja može umreti?", citirao je jednog srpskog novinara Skaj na početku snimka, a zatim ekipi koja ga prati rekao da je s Balaševićem simbolično umrla i Jugoslavija. Amerikancima je zatim kratko govorio o raspadu Jugoslavije, a preminulog kantautora pokušao je da uporedi s Bobom Dilanom.

"Dragi Đole, ja sam tvoj srpski jezik"

"Raspad Jugoslavije i rat koji se dogodio bio je neuspeh čovečnosti", rekao je profesor, koji je zatim govorio o važnosti Balaševićeve muzike. "Svi u bivšoj Jugoslaviji plaču, čak, ili pak posebno, u Hrvatskoj, koja je bila u krvavom ratu sa Srbijom. Možete da govorite da se Srbi i Hrvati mrze, ali ne mrze se kada je reč o Balaševiću, nego pevaju zajedno. Možete da mislite da Hrvati vole Balaševića zato što mu je majka Hrvatica, ali to nije razlog, već ga vole zbog njegove ljudskosti", kaže Skaj.

U video-snimku je govorio i o Balaševićevom koncertu u Sarajevu 1998. godine, koji se smatra jednim od najvažnijih i najvećih u njegovoj karijeri, zbog okolnosti u kojima se održao.

Zaključio je da je Balaševićeva smrt gubitak za celi svet i da je to jedan od najznačajnijih odlazaka jedne muzičke zvezde u istoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: