Jedete ga svaki dan, a kada je Dositej doneo ovo povrće u Srbiju nazvali su ga "đavoljom biljkom"

Gotovo da nema osobe koja ne voli krompir spremljen na bilo koji način. Da li je u vidu pirea, pečen u rerni ili samo "pomfrit", ovo povrće mnogima je na trpezi bar nekoliko puta nedeljno.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 28.02.2021.

10:00

Jedete ga svaki dan, a kada je Dositej doneo ovo povrće u Srbiju nazvali su ga
Foto: Profimedia

A da li ste znali da ga je u Srbiju doneo Dositej Obradović? Naime, pošavši iz Zemuna o Karađorđevu ustaničku državu, Dositej je sa sobom poneo i džak krompira. To povrće pokazalo se kao izuzetno hranjivo, skoro uvek je uspevalo i širom Evrope već se pokazalo kao dobar način da se reši glad, pa je Dositej verovatno mislio da će dobro doći i Srbima.

"Međutim, ovde su ga dočekali na nož! O krompiru su se pričale strašne stvari, nazivali su ga i 'đavoljom biljkom' i niko nije hteo 'ni za živu glavu' da ga proba uključujući i političare, 'popečitelje' kojima je Dositej prvo pokazao ovo povrće", rekla je za B92.net Aleksandra Bogdanović, autor knjige "Istorijski zabavnik - ozbiljno zabavne priče od Drave do Južne Morave".

Kako je objasnila, tek nakon što je sam, pred njima, pojeo bareni krompir i neki drugi ministri su se osmelili da ga probaju i, iako je u narodu još decenijama postojao otpor, tako je ovo povrće stiglo u Srbiju.

"Na tu temu, neko je zabeležio i duhovit aforizam - 'Dositej je Srbima doneo krompir i prosvetiteljstvo. U narodu, krompir se odlično primio'", rekla je Bogdanović.

Inače, pre nekoliko godina, medije su danima punile vesti u kojima se navodi da je srpskim đacima najveću glavobolju na kombinovanom testu zadao upravo Dositej Obradović.Kako se pokazalo, učenicima je teško išlo prepoznavanje ličnosti sa fotografija. Ovoga puta "problem" im je napravila fotografija Dositeja Obradovića.

Naime, tada se od osmaka se tražilo da napišu na kojim kontinentima se prostiralo Osmansko carstvo, da se prisete lekcije o ćelijama, ali i da prepoznaju Dositeja na fotografiji. Upravo u njegovom liku mali maturanti su videli: Luja XIV, Džejmsa Vata, Tomasa Edisona, Džordža Vašingtona, pa čak i Cezara, Van Goga i Kristofera Kolumba.

B. Gigović Grubić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

140 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: