- Vesti -

Verujete u sanovnike i hvatače snova? To možda i nije najbolja ideja

Ispadanje zuba, letenje, padanje,bežanje, seks, pauci i insekti - neke su od najčešćih tema naših snova. Šta znače snovi i da li mogu da nas upozore na nešto iz realnosti? Koje su to najčešće istine i zablude u vezi sa onim što sanjamo?

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Naš psihički aparat se sastoji najmanje od tri sloja - to su svet, predsvest i podsvest. Snovi su nešto što je esencija svih nas, odnosno neke poruke koje šaljemo sami sebi", objašnjava za 150 minuta Prve TV stručnjak za psihologiju snova, Katarina Radak.

Dodaje i da svi ljudi sanjaju isto - svi padamo, svima ispadaju zubi u snu, svi sanjaju da im je odsečena kosa...

Da li su sanovnici i hvatači snova korisni?

"Ako pratimo sanovnik, onda bi trebalo da znamo da je to izuzetno štetno, jer može da izazove nepotrebni strah i nije stručan", kaže Radak.

Naglašava da su snovi individualni, i da svaki san može da se posmatra samo u sklopu osobe koja ga sanja. Takođe, ne postoje univerzalna značenja - mora se ispitati tačno šta neki detalji znače za tu osobu.

Na primer, ukoliko neko sanja mačku, ona jeste neki arhetip, ali mora da se otkrije šta znači konkretno za nekoga.

Kada je reč o havtačima snova, to su predmeti koji nemaju nikakvu stvarnu funkciju, već su njih pravili stari Indijanci kako bi oterali košmare, kaže Radak.

Još jedna česta situacija jeste ona u kojoj nam se čini da smo nešto ranije već preživeli - takozvani "deža vi".

"Deža vi efekat nije dovoljno istražen, naučnici ga i dan danas proučavaju. Jednostavno, desi se da se tako povežu neuroni i to je to", objašnjava.

Kako da se ophodimo prema snovima?

Ne bi trebalo da bežimo od svojih snova, istakla je radak, jer naša podsvest nikada neće raditi protiv nas.

Čak i ako su košmari u pitanju, oni nam mnogo mogu pomoći.

Ukoliko želimo da protumačimo zašto smo nešto sanjali, ne bi trebalo da se stidimo da potražimo pomoć stručnjaka, jer moramo voditi računa o svom mentalnom i fizičkom zdravlju, navodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 147 idi na stranu