- Vesti -

Potresna ispovest: Kao devojčica je preživela Jasenovac, a oca su joj ubili maljem VIDEO

Jelena Buhač Radojčić iz sela Jablanac je, kao dete, preživela golgotu u jasenovačkom logoru, a stravične scene ni 80 godina kasnije ne blede. Ovo je njena ispovest.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printscreen/Prva TV
Foto: Printscreen/Prva TV

"Putovali smo do Jasenovca osam dana, pili smo svoj urin"

"Potpisuje se kao 'čovek', pa 'katolik', pa 'Hrvat'" VIDEO

"Tražila sam od mame da jedem, ona je rekla 'Jelo ovde nema da se jede, ovo je logor'. Onda nisam više tražila, nego sam vadila mrvice iz njenog džepa i jela", opisala je ovo iskustvo za 150 minuta Prve TV.

Imala je sedam godina kada se suočila sa svim užasima jasenovačkog logora Stara Gradiška. Jelina traumatična prošlost jednim delom podseća na onu iz filma "Dara iz Jasenovca". U logoru je bila sa majkom, starijim bratom Živkom od 9 godina, i mlađim bratom Ilijom od godinu i po dana.

"Ja sam se držala sa majkom, ona je držala Iliju, a Živko je bio sa strane. Jedna Jevrejka odala je drugu da je sakrila u punđu minđuše. Istog momenta joj je jedan raspleo kosu, prislonio je uza zid i iz pištolja je ubio", priča.

Kako kaže, njen otac je ubijen 1943. godine, i to maljem, a prethodno je kopao sam sebi raku.

U logoru je spavala na zemlji, jeli su sa kazana, a pili su vodu sa bunara oko kog su bile fekalije. Posle mesec i po dana, pojavila se njena spasiteljka - Diana Budisavljević

"Ona je rekla da će majke da puste decu da bi išla sa njom, da će biti hleb i bela kafa. Ja sam to čula naravno, a onda je nastao vrisak dece da neće da se odvoje od majki", priseća se.

U Zagrebu su je razdvojili od braće.

Iliju više nikada nije videla, a ponovo se srela sa majkom kada se vratila sa prinudnog rada iz Nemačke, 1947. godine. Vratila se na Novi Beograd, kod tetke, gde se i zaposlila, ali i udala. Ima dva sina i dva unuka, a duguje zahvalnost mnogima zahvaljujući kojima se njena priča čuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 147 idi na stranu