"Putovali smo do Jasenovca osam dana, pili smo svoj urin"

Narodna poslanica, koja je u jednom trenutku i predsedavala Skupštinom Srbije, Smilja Tišma, sa svojim bratom i dvema sestrama preživela je Jasenovac i druge ustaške logore smrti. Njeni roditelji i mnogobrojni rođaci nisu bili te sreće.

Život

Izvor: B92

Petak, 26.02.2021.

14:47

Foto: Profimedia

Tišma navodi da je gledala "Daru iz Jasenovca" i da su se dešavale gore stvari od onih koje su predstavljene u filmu. Njena porodica se našli dva puta u dva različita logora kao i ceo narod zapadne Slavonije.

Navodi da je prvi nalet je bio strašan jer je bio iznenađenje, i da je bilo strašno da vas neko izbaci iz doma, ali su se pola godine kasnije vratili svom domu, kući bez prozora i stoke.

Ali 1942. godine u junu stižu do Stare Gradiške i do Jasenovca, i do logora vozom su išli osam dana bez vode, tako da su bili primorani da piju urin.

"Bili smo žuti, ne znam kako smo preživeli taj put", navodi Tišma za TV Prva, koja je u tom trenutku imala nepunih osam godina.

Odvojili su je od majke u Jasenovcu, u kom će provesti pet do šest meseci.

Jedino o čemu je razmišljala jeste da li će se vratiti kući.

"Nismo bili svesni svih strahota, pa ni odrasli, a kamoli deca. Tretirali su nas kao stoku. Da smo pameti kao današnja deca, mi bismo pobegli", kaže Tišma.
"Obim i struktura onoga što će pisati to ne zavisi od mene i urednika, to ide na odobrenje u misnistarstvo", navodi Jovanović

Smatra da bi trebalo da se više uči o Jasenovcu i da je najvažnija stvar koja ne postoji u udžbenicima jeste njegova priroda, koji se razlikuje od svih koncentracionih logora u Evropi, i to po brutalisti koja se tu dešavala.

"Ovo Jevreji znaju a mi ne znamo - Jasenovac je drugi po broju nastradalih posle Aušvica u Evropi, svi drugi logori su imali manje žrtava nego u Jasenovcu", ističe Jovanović.

Čak su i Jevreji govorili da je Jasenovac strašniji od Aušvica, navodi on, jer su tamo "gospodski umiralo, pod gasom, nesvesno", a u Jasenovcu se išlo da se ljudi prepadnu i da u strahu dožive smrt hladnim oružjem.

Njegov predlog je da se u programu proširi lekcija o Jasenovcu i da postoji posebna lekcija o stradanju Srba u prostoru "veštačke tvorevina NDH koju niko nije priznao" i da se što više uči o tome zbog čega je Jasenovac osmišljen.

Tišma dodaje da ne znamo koliko srpske dece je pretvoreno u ustaše i Hrvate, a da je ona kao dete u Jasenovcu prisustvovala velikim pomorima dece. Deci su usne mazali otrovom, i Tišma je prisustvovala tim scenama.

"Čuje se plač dece i onda samo utihne plač", kaže Tišma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: