"Ruska gazeta": "'Dara' je srpski odgovor falsifikatorima istorije, priča o golgoti i genocidu"

Moskovski dnevnik "Ruska gazeta" ocenjuje da film "Dara iz Jasenovca", koji je nedavno prikazan javnosti u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, predstavlja srpski odgovor falsifikatorima istorije.

Život

Izvor: B92

Sreda, 24.02.2021.

11:36

Foto: Profimedia

U komentaru se navodi da je film režisera Predraga Antonijevića imao veliki uspeh prilikom prikazivanja u bioskipima u SAD, ali ocenjuje da je iz političkih razloga isključen iz takmičenja za Oskar.

Reditelj o "Dari iz Jasenovca": Zašto smo ćutali o žrtvama; Ne znam kako će reagovati Hrvati VIDEO

"Ruska Gazeta" navodi da je film snimljen uz državnu podršku Srbije i ističe da govori o srpskoj golgoti - genocidu nad pravoslavnim narodom koji je prošao kroz žrvanj represivne mašinerije marionetske Nezavisne Države Hrvatske od 1941. do 1945. godine.
Foto: Profimedia
List podseća da su vođa NDH Pavelić i ministar prosvete Mile Budak želeli da srpsko pitanje reše radikalno tako što će trećina Srbija biti ubijena, trećina na silu pokatoličena, a trećina proterana u Srbiju, a da je parola koju je Budak smislio glasila "Srbe na vrbe".

Posledice genocida, počinjenog uz bezuslovnu podršku katoličkog sveštenstva bile su zastrašujuće, a kako navodi "Ruska Gazeta", uništeno je 299 pravoslavnih crkava, 240.000 Srba je nasilno prevedeno u rimokatoličku veru, a ubijeno je oko 750.000 Srba. List ističe da je film težak i da ga je nemoguće gledati bez suza i saosećanja sa patnjom devojčice Dare, njene porodice i svih žrtava Jasenovca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: