- Vesti -

"Ruska gazeta": "'Dara' je srpski odgovor falsifikatorima istorije, priča o golgoti i genocidu"

Moskovski dnevnik "Ruska gazeta" ocenjuje da film "Dara iz Jasenovca", koji je nedavno prikazan javnosti u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, predstavlja srpski odgovor falsifikatorima istorije.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Glumio bih u 'Dari' i ustašu"

Da li "Dara" povećava napetost između Srba i Hrvata?

U komentaru se navodi da je film režisera Predraga Antonijevića imao veliki uspeh prilikom prikazivanja u bioskipima u SAD, ali ocenjuje da je iz političkih razloga isključen iz takmičenja za Oskar.

Reditelj o "Dari iz Jasenovca": Zašto smo ćutali o žrtvama; Ne znam kako će reagovati Hrvati VIDEO

"Ruska Gazeta" navodi da je film snimljen uz državnu podršku Srbije i ističe da govori o srpskoj golgoti - genocidu nad pravoslavnim narodom koji je prošao kroz žrvanj represivne mašinerije marionetske Nezavisne Države Hrvatske od 1941. do 1945. godine.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Film koji je podelio region: "Dara iz Jasenovca pretenduje da bude Šindlerova lista"

Latković o "Dari iz Jasenovca": "Bojim se da ovakvi filmovi unose nove podele" VIDEO

List podseća da su vođa NDH Pavelić i ministar prosvete Mile Budak želeli da srpsko pitanje reše radikalno tako što će trećina Srbija biti ubijena, trećina na silu pokatoličena, a trećina proterana u Srbiju, a da je parola koju je Budak smislio glasila "Srbe na vrbe".

Posledice genocida, počinjenog uz bezuslovnu podršku katoličkog sveštenstva bile su zastrašujuće, a kako navodi "Ruska Gazeta", uništeno je 299 pravoslavnih crkava, 240.000 Srba je nasilno prevedeno u rimokatoličku veru, a ubijeno je oko 750.000 Srba. List ističe da je film težak i da ga je nemoguće gledati bez suza i saosećanja sa patnjom devojčice Dare, njene porodice i svih žrtava Jasenovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 147 idi na stranu