- Vesti -

"Prijatelji me uglavnom zovu Đole… Neprijatelji me ne zovu"

Kantautor Đorđe Balašević, koji nas je napustio danas u 67. godini života, oduvek je umeo sa rečima, a možda najviše kada je opisivao sebe.

Izvor: B92
Podeli
FOTO: TANJUG/ DRAGAN STANKOVIC/
FOTO: TANJUG/ DRAGAN STANKOVIC/

U moru biografija koje možete pročitati o njemu, možda je najinteresantnija njegova poetična autoobiografija.

Prenosimo u celosti autobiografiju Đorđa Balaševića:

"Prijatelji me uglavnom zovu Đole…Neprijatelji me ne zovu. Ali ne zovem ni ja njih. Pa ko duže izdrži… Rođen sam 1953. godine (Bik) u Novom Sadu, u gradu kroz koji protiče Dunav. U Evropi formalno.

Preminuo Đorđe Balašević

Đorđe Balašević je danima osećao tegobe: Čuo se sa porodicom, našalio sa lekarima

"Hej, budi jaka ti, najlakše je plakati. To nam samo Gospod svira jesenju sonatu" VIDEO

"Ja sam umetnik instinkta", "Imam taj vampirski gen": Balašević o luksuzu, nastupima... VIDEO

Išao sam u gimnaziju, ali nisam maturirao. Studirao sam geografiju, ali nisam diplomirao. Sve u svemu nije baš sjajno, ali je ipak korisnije nego da sam u međuvremenu doktorirao marksizam, kao neki moji ambiciozniji vršnjaci. Vojnu obavezu sam regulisao, u celosti, nisam osuđivan, ni krivično gonjen, i nisam bio član Saveza komunista. Nosilac sam najvećih društvenih priznanja, od kojih nemam ni najmanje lične koristi.

Ubrajaju me u prvih pet kantautora u našim zemljama, ali u našim zemljama ima taman toliko kantautora da, kako god okreneš, moraš biti među prvih, i jedinih pet".

"Hej, budi jaka ti, najlakše je plakati. To nam samo Gospod svira jesenju sonatu" VIDEO

"Snimio sam deset singl i devet LP-ploča. Pozlatile se, dao Bog…Profesionalnih uspeha imao sam, hvala na pitanju, a jedan od tih, na samom domaku istorije, je i Poslednja jugoslovenska turneja u maju 1990. Poslednja jugoslovenska, ne moja…

Jedva čekam da vidim ko će sledeći "napuniti" Skoplje, Niš, Beograd, Sarajevo, Zagreb i Split, o istom trošku. Trenutno propuštam visinu.

Pred narodnjačkom najezdom, povukao sam se u utvrđene gradove. Živim, još uvek, u Novom Sadu, gde sam za sebe plaćam socijalno i penzijsko osiguranje. O porezu da i ne govorimo… Oženjen sam, sretno, devojkom po imenu Olivera, ponosan sam otac dve lepe devojčice. I gotovo… Oni koji su me zavoleli po muzičkoj liniji, znaju štošta o meni. Oni koji me do sad nisu zavoleli, i neće, bojim se…

Ni zbog ovog romana. Mog prvog, inače… Pardon… Prvog koji je duži od šest minuta…"

Tri posleratna druga

Đole je u međuvremenu postao otac jednog (ne više malog) dečaka, Alekse. (prim.ur.)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 147 idi na stranu