Preminuo Vladimir Lale Andrić

Srpski pisac, reditelj i dramaturg Vladimir Lale Andrić preminuo je u utorak u Beogradu, u 76. godini.

Život

Izvor: B92

Sreda, 17.02.2021.

12:50

Preminuo Vladimir Lale Andrić
Foto: Sarah2/Shutterstock

Andrić je bio dugogodišnji urednik Dečjeg i školskog programa Radio-televizije Beograd. Autor je televizijskih serijala za decu "Laku noć, deco" , "Pustolov", "Biografije", "Junak našeg detinjstva", "Dom u kojem živim", "Pesnici svog zanata", "Daj mi krila jedan krug".

Takođe je bio autor šest pozorišnih drama, dvadesetak radio-drama i više filmskih scenarija.

Režirao je prvu verziju filma "Šešir profesora Koste Vujića".

Dobitnik je brojnih nagrada za svoja književna dela, poput nagrada Politikinog zabavnika, Zmajevih dečjih igara, Neven, Zlatni ključić, i drugih.

Živeo je i radio u Obrenovcu.

Andrić je rođen 1944. u Obrenovcu, završio je gimnaziju u Valjevu, a diplomirao režiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, današnji FDU u Beogradu. Od 1968. bio je urednik u Redakciji dečjeg programa, kasnije i odgovorni urednik Redakcije, do penzionisanja 2009. godine. Reditelj je raznih televizijskih igranih filmova, drame su mu izvedene na radiju i igrane u pozorištima, a objavio je više knjiga poezije i proze. Sahrana će se obaviti u užem krugu porodice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: