Drama princeze Dubaija: "Upomoć, ne znam hoću li nakon ovog snimka ostati živa..." VIDEO

Princeza Latifa Al Maktoum, ćerka moćnog vladara Dubaija koja je pokušala da pobegne od svoje porodice 2018., slala je mobilnim telefonom snimke svojim prijateljima, u kojima je optuživala svog oca, šeika Mohameda bin Rašida Al Maktuma, da je drži kao taoca i rekla da strahuje za svoj život.

Život

Izvor: Jutarnji.hr

Utorak, 16.02.2021.

20:32

Drama princeze Dubaija:
Foto: Epa/ LARRY W. SMITH

Snimke je slala uz pomoć telefona koji su joj prijatelji prokrijumčarili u vilu u kojoj je zatvorena, s rešetkama na prozorima i naoružanim stražarima oko zdanja. Poruke je snimala u toaletu, iz jedine prostorije u kući u kojoj je mogla da se zaključa. Međutim, nedavno su poruke prestale da stižu, zbog čega su Latifini prijatelji podelili snimke s medijima i apelovali na UN da pokušaju da joj pomognu.

"Ja sam talac, a vila iz koje se javljam pretvorena je u zatvor. Ne znam hoću li uspeti da preživim. Policija mi preti da ću ostatak života provesti u zatvoru i da nikada više neću ugledati sunčevu svetlost, govori Latifa na jednom od snimaka.

Latifa, koja danas ima 35 godina, prvi put je bezuspešno pokušala da pobegne kada je imala 16. Tek kada je upoznala francuskog preduzetnika Erva Žobera 2011., smislila je plan koji je pripremala sledećih sedam godina.

Pobegla je uz pomoć svoje instruktorke kapuere Tine Jauhiainen s kojom se u februaru 2018. ukrcala na gumeni čamac i zaputila prema međunarodnim vodama, gde je Žobet čekao u jahti koja je plovila pod američkom zastavom. Samo osam dana kasnije, dok je jahta bila pored indijske obale, na nju su se ukrcali komandosi, koji su Latifu i Jauhiainen isterali iz skrovišta ispod palube dimnim bombama. Pod pretnjom oružjem vratili su je u Dubai, zajedno sa svima na brodu, koje su pustili nakon dve nedelje pritvora u Emiratima. Latifa se od tad nije više pojavila u javnosti, a indijske vlasti nikada nisu komentarisale svoju ulogu u njenom zarobljavanju.

U video snimcima koje su njeni prijatelji ustupili BBC-u, Latifa je ispričala kako se krvnički borila protiv komandosa na brodu. Dali su joj sredstvo za uspavljivanje dok su je ukrcavali u privatni avion, i nije se probudila dok nije sletela u Dubai.

Od tada je, tvrdi, zarobljena sama u luksuznoj vili bez ikakvog kontakta sa spoljnim svetom. Vrata i prozori kuće osigurani su rešetkama, a ispred kuće čuvaju je policijske snage. Nema pravo ni na medicinsku, ni na pravnu pomoć.

Šeik Mohamed bin Rašid Al Maktum je uticajni vladar Dubaija i potpredsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji već godinama tvrdi kako je Latifa "sigurna sa svojom porodicom". Mohamed je vlasnik firme koja se bavi konjičkim sportovima i čest je gost na popularnim događanjima u tom sportu, poput Royal Ascot trka, gde se uredno druži s britanskom kraljevskom porodicom. Latifu je nakon zarobljavanja 2018. posetila bivša poverenica UN-a za ljudska prava Meri Robinson, ali Latifina porodica je ubedila kako nesrećna princeza boluje od bipolarnog poremećaja, pa su joj prikazali lažnu dokumentaciju kojom su to i potvrdili. Ministarstvo spoljnih poslova Emirata snimilo je Robinson i Latifu zajedno i predstavilo to kao dokaz da je princeza zdrava i da se za nju dobro brinu. Danas Robinson kaže kako je bila "stravično prevarena".

Britanski Visoki sud prošle godine je utvrdio niz činjenica vezanih za slučaj šeika Mohameda, između ostalog potvrdivši da je naredio i organizovao njenu otmicu 2002. i 2018., kao i nezakonitu otmicu njene starije sestre princeze Šamse 2000., koja je takođe pokušala da pobegne. Prijatelji princeze Latife nadaju se da će joj međunarodna javnost, podstaknuta sudskim presudama, možda ipak pomoći dok nije prekasno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: