Ministar reagovao: "Istina o ubijanju Srba i dalje je pod ključem"

Ratko Dmitrović, ministar za brigu o porodici i demografiju, na svom nalogu na Tviteru osvrnuo se na vest da je film "Dara iz Jasenovca" ispao iz trke za Oskara.

Život

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2021.

12:15

Ministar reagovao:
Foto: Profimedia/Courtesy Everett Collection

"Nema tu iznenađenja. Iznenađenje bi bilo, i to ogromno, da je film 'Dara iz Jasenovca' ušao među 15 kandidata za 'Oskara'. Istina o ubijanju Srba i dalje je pod ključem", napisao je Dmitrović.

Podsetimo, film "Dara iz Jasenovca" nije ušao u najboljih 15 filmova koji su u trci za nagradu Oskar, u kategoriji filmova na stranom jeziku.

Ovo ostvarenje je izazvalo burne reakcije javnosti u Srbiji i Hrvatskoj najviše zbog svoje tematike, jer se bavi stradanjima Srba, Jevreja i Roma u logoru Jasenovac tokom II svetskog rata.

Sve je, počelo kada je u časopisu "Varajeti" objavljena kritika koju je napisao Džej Vajsberg, a film o stradanjima u Jasenovcu nazvao je "neprikrivenim primerom srpske nacionalističke propagande".
Foto: Profimedia/Courtesy Everett Collection
Nedugo zatim, i u časopisu "LA tajms" je osvanuo sličan tekst. Tu se kritikuje tematika kojom se film bavi, i navodi se da je "najciničnije da je film kandidat za Oskara".

Ni društvene mreže nisu ostale netaknute. Tako su Srbi i Hrvati pokušali da se "obračunaju" ocenjivanjem "Dare iz Jasenovca" na najpopularnijem filmskom portalu, IMDB-u. Zato je i ukinuta mogućnost ocenjivanja, sve do premijere filma u Čikagu, kada je ta opcija vraćena.

Sam reditelj filma, Gaga Antonijević, izjavio je kako su kritike (a posebno ona u LA tajmsu) neosnovane, zbog toga što govore da film nije istorijski istinit, i da to više nije pitanje filma i kritike, već da to znači "potpuno negiranje genocida počinjenog nad Srbima tokom NDH".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: