Iako Elizabeta II vlada punih 69 godina, krunisana je sa zakašnjenjem

Britanska kraljica Elizabeta II, odnosno Elizabeta Aleksandra Meri, postala je kraljica 6. februara 1952. godine.

Život

Izvor: B92

Subota, 06.02.2021.

09:00

Iako Elizabeta II vlada punih 69 godina, krunisana je sa zakašnjenjem
Foto: Profimedia

Ona je rođena u Londonu, 21. aprila 1926. godine, a u braku je od 1947. sa princem Filipom, vojvodom od Ediburga. Imaju četvoro dece: Čarlsa, Anu, Endrjua i Edvarda.

Nalazi se na četvrtom mestu liste vladara koji su najduže bili na čelu države u istoriji, a od trenutno živih, ubedljivo je prva po tom pitanju. Naravno, ujedno je i najstariji vladar.

Podsetimo, britanska kraljevska porodica u poslednjih godinu dana prolazi kroz prilično turbulentan period, najviše zbog toga što su princ Hari i njegova supruga, princeza Megan Markl, odlučili da se odreknu privilegija koje imaju kao članovi ove familije.

Inače, Elizabeta II pripada kući Vindzora, a presto je nasledila od svog oca, Džordža VI. Iako je postala kraljica 1952. godine, zvanično krunisanje desilo se tek godinu dana kasnije.

Proteklo je uz najveće moguće počasti, a na fotografijama koje slede možete da vidite kako je sve izgledalo (kliknite na bilo koju fotografiju kako biste otvorili galeriju).
Prolazak koèijama. Foto: Profimedia
Cela kraljevska porodica na okupu. Foto: Profimedia
Kraljica Elizabeta II. Foto: Profimedia
Kraljica Elizabeta II i princ Filip. Foto: Profimedia
Elizabeta II dok je još bila princeza, fotografisano 1943. godine. Foto: Profimedia
Elizabetina sestra, princeza Margaret, stiže na krunisanje. Foto: Profimedia

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: