- Vesti -

Gojkovićeva o "Dari iz Jasenovca": "To su bile naručene kritike. Uspeli su"

"Napadi na film 'Dara iz Jasenovca' i pokušaj njegove diskreditacije, ne predstavljaju kritiku filma, već pokušaj osporavanja prava da se govori o Jasenovcu kao mestu stradanja srpskog naroda”. To je deo saopštenja ministarstva, kao reakcija na navode u američkom časopisu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: printscreen/Prva TV
Foto: printscreen/Prva TV

"Mi znamo šta je Jasenovac, ali važno je da to ode u svet" VIDEO

"Napadi iz našeg okruženja i plaćeni pamfleti govore upravo o tome koliko je bilo važno da se snimi film o logoru u Jasenovcu. Vrlo je važno da se govori o tome, jer nove generacije ne znaju gotovo ništa o stradanjima srpskog naroda u toku Drugog svetskog rata, i da je jedino tu u svetu postojao logor za decu", rekla je za Jutro Prve TV ministarka kulture u Vladi Srbije Maja Gojković.

Ona smatra kako nije u redu da se govori o nekakvoj propagandi, jer se o tome nije govorilo ni o drugim filmovima na temu Drugog svetskog rata.

Film su mogli da vide samo oni koji su bili na premijeri u Gračanici, ministarka kulture i predsednica Filmskog centra Srbije, a tek sutra je premijera u Americi. Neki kritičari su čak pisali kritiku o onome što nisu gledali. Kako je to moguće?

"To su bile očigledno naručene kritike, jer je film bio nominovan gotovo za sve kategorije za Zlatni Globus. Sada su uspeli, jer se o filmu govori kao o propagandi srpskog naroda, ne znam zbog čega", istakla je Gojkovićeva.

Ipak, dodaje da će ova priča ipak bit ispričana i da će svi moći da je vide, jer će i serija i film "Dara iz Jasenovca" biti prikazani na nacionalnoj frekvenciji.

Podsetimo, film "Dara iz Jasenovca" (srpski kandidat za Oskara ove godine) je izazvao velike kontroverze i negativne komentare zbog tematike. To je sve kulminiralo time što je na sajtu IMDB isključena opcija ocenjivanja filma, nakon što je izbio pravi "rat" na društvenim mrežama među korisnicima iz Srbije i Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 147 idi na stranu