Ceo region pevao je s njim: Toše Proeski slavio bi 40. rođendan

Toše Proeski neopisivi muzički talenat, humanista i pre svega veliki čovek, da je živ 25. januara bi proslavio svoj 40. rođendan.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.01.2021.

17:20

Ceo region pevao je s njim: Toše Proeski slavio bi 40. rođendan
Foto: Profimedia

Rođen je 25. januara u Prilepu u Makedoniji, u srcima svih upamćen kao "Balkanski anđeo", izgubio je život 16. oktobra u saobraćajnoj nesreći kod Nove Gradiške, u Hrvatskoj, ostavljajući sve u neverici i neizrecivoj tugi.

Toše je pevanjem počeo da se bavi još kao desetogodišnjak, a svojom izuzetnom bojom glasa koju je pratila jaka emocija, olako se izborio za status miljenika svih prostora bivše Jugoslavije.

Osvajao je prekrasnim osmehom i neupitnim glasom, ali pre svega krasila ga je skromnost.

"Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite", reči su koje danas žive u svima koji su ga poznavali.
Foto: Profimedia
Uporedo sa muzičkim obrazovanjem, profesionalnu karijeru Toše je započeo kao 16-ogodišnjak, na muzičkoj manifestaciji "Melfest", na kojoj je pobedu odneo numerom "Yesterday" grupe "The Beatles".

Dve godine kasnije objavio je i svoj prvi album "Negde u noći", a odmah potom, u leto iste godine, održao i svoj prvi solistički koncert. Srpsku publiku mladi pevač osvojio je pesmom "Čija si", kojom je pobedio na festivalu Beovizija 2003. godine, a vrlo brzo je svojim anđeoskim glasom opčinio i susedne države, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Gotovo svaka njegova pesma je olako pronalazila put do srca publike, a hitovi kao što su "Tajno moja", "Srce nije kamen", "Lagala nas mala", "Pratim te", i mnogi drugi, i danas, nesmanjenim intenzitetom, prenose emocije koje je Toše imao u izobilju i tako rado delio sa svojom publikom.

Svoju posvećenost drugima dokazivao je iznova i iznova kroz svoj humanitarni rad, a bio je proglašen i ambasadorom UNICEF-a, te je upravo njegova pesma “This World” 2004. godine postala himna ove humanitarne organizacije.
Foto: Profimedia
Blistav život "Balkanskog anđela" ugasio se na tragičan način, 17. oktobra 2007. godine, u saobraćajnoj nesreći, u Hrvatskoj. Toše, koji je u tom momentu spavao na mestu suvozača, poginuo je na licu mesta, dok su vozač Georgij Georgijevski i njegova tadašnja menadžerka LJiljana Petrović teže i lakše povređeni.

Toše Proeski sahranjen je u rodnom Kruševu uz najviše državne počasti, a na večni počinak ispratile su ga desetine hiljada ljudi.

Posthumno je proglašen počasnim građaninom Makedonije.

Tragična smrt prekinula ga je u snovima i karijeri, imao je samo dvadeset i šest godina kada se dogodila kobna nesreća. Toše je uprkos mladosti iza sebe ostavio mnoštvo pesama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: