Vesti -

U šumama i kanjonskim delovima Tare živi oko 60 jedinki mrkog medveda

Planina Tara i njene raskošne šume prirodno su stanište za mrke medvede. Ovaj srpski turistički biser smatra se svojevrsnim rasadnikom ove retke zaštićene vrste, a prema podacima koji su dobijeni na osnovu monotoringa, na Tari trenutno živi oko šezdeset mrkih medveda.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA/ NP Tara
Foto: RINA/ NP Tara

"Teško je prezicno utvrditi njihovu brojnost, jer snimci koje imamo sa hranilišta su mahom noćni, a oni nemaju šaru na leđima, poput na primer rakuna, tako da ne znate da li se radi o istoj ili različitoj jediniki. Ono što utiče na brojnost mrkih medveda na Tari svakako su ogromna netaknuta šumska prostranstva i skriveni kanjonski predeli, gde oni mogu da žive neometano od strane čoveka", rekao je za RINU, Branko Bezarević iz NP Tara.

Monotoring mrkih medveda na Tari u većem obimu obavlja se od 2013. godine i trenutno je postavljeno 17 kamera, a na osnovu tih snimaka zaposleni u Nacionlanom parku dobili su preko potrebne podatke o njihovim navikama i načinu života na planini. Markirano je preko deset jedinki, a neki od njih nose imena Milica, Đuro...

Foto: RINA/ NP Tara
Foto: RINA/ NP Tara

"Ženke sa mladuncima su poprilično teritorijlne, dok ostali medvedi mogu dnveno da pređu čak i oko 60 kilometara. Dešava se ponekad i da pređu granicu, ali se pred zimu vrate "kući". Mrki medvedi ne padaju baš u potpuni zimski san, da se ne dižu do proleća, nekad se desi da mlađe jedinke uopšte ne nađu mesto za svoj brlog i ostanu budne preko zime", kaže Branko.

Na Tari postoje tri aktivna hranilišta na koje se medvedima, ali i drugim divljim životinjama iznose kukuruz i ostaci uginulih divljih životinja. Ove zime nisu primećeni tragovi medveda u snegu, pa se pretpostavlja da je većina njih ipak u zimskom snu, a oni budni dobro skriveni.

Ipak, ako vas put navede na jednu od najlepših srpskih planina vodite računa na table upozorenja i pratite putokaze, jer vam u suprotnom u susret možda može došetati - mrki medved. Ukoliko se to ipak dogodi dajte medvedu dovoljno prostora da nastavi svoj put, nikako ga ne napadajte i ni u kom slučaju ne bacajte kamenje na njega, savetuju stručnjaci.

"Ako vam medved dolazi u susret, a nije vas primetio, učinite se prepoznatljivim - govorite mirno i polako se povlačite. Kada primeti ljudsko prisustvo medved će se najverovatnije odmah povući, no ipak nastavite pratiti njegovo ponašanje. Ako naiđete na medveda u neposrednoj blizini,posebno ako je to ženka s mladuncima zaustavite se, ostanite smireni te se polako povlačite nazad bez naglih pokreta i vike", poručuju iz NP Tara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 143 idi na stranu