- Vesti -

Mira Furlan o "Lepoti poroka": "Režiseri nisu znali šta da rade sa glumicama, osim da ih skidaju"

Jedna od najpoznatijih jugoslovenskih glumica, Mira Furlan preminula je u 65. godini, a mnogi će je pamtiti po upečatljivoj ulozi u ostvarenju Živka Nikolića "Lepota poroka".

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Jednom prilikom Mira Furlan je govorila o saradnji sa Živkom Nikolićem o filmu za koji se kaže da je napravio revoluciju u jugoslovenskoj kinematografiji ali nije bila posebno ubeđena epitetom koji taj film nosi.

"To se kaže? Nikad tako nešto nisam čula, ni tada ni kasnije. Naši domaći režiseri nisu znali šta da rade sa glumicama osim da ih skidaju. Tako da to nije bila neka naročita novina. Nisam sigurna da li je iko i primetio razliku između uobičajenog bezrazložnog, voajerskog, prostačkog, eksploatatorskog seksualizaranja žena na našem filmu od Živkovog pokušaja da u ovom filmu progovori iz pozicije žene kao potpunog outsajdera u društvu", rekla je Mira Furlan pre tri godine.

U pomenutom filmu, junakinja od konzervativne gorštakinje postaje osvešćena žena, neko ko na kraju osvaja sopstvenu slobodu. U pomenutom intervjuu Furlan se osvrnula na položaj žena u novijem dobu i u prošlosti. Kako sama kaže, još kao klinka naučila je da se oseća jednako vredna kao bilo koji muškarac.

"Kad uporedim Ameriku danas sa SFRJ nekad, moram reći da sam ja u doba mladosti rasla i bila odgajana u duhu potpune društvene ravnopravnosti žena i muškaraca. Sada tek vidim – radeći sa mladim ljudima iz celog sveta na filmskoj akademiji – koliko su moji roditelji bili liberalni, progresivni i slobodni u svojim stavovima", rekla je Furlan.

Navodi da je sve nepravde videla i tada.

"I ja sam, kao i svi ženski građani, od detinjstva naučila da ne vidim prostačke poglede, ne čujem ponižavajuće komentare, ne obazirem se na uvrede. Seksualno uznemiravanje je bilo vazduh koji smo udisali, nešto što si morao shvatiti kao činjenicu s kojom se živi (kao zagađenje vazduha, npr.). Uglavnom smo radili sve da bismo zaštitili muškarce od njihovog vlastitog samoponiženja. Ja nisam imala nikakve sumnje da ću JA pobediti sve te glupe prepreke i da ću pokazati svetu da sam isto toliko vredna kao i bilo koji muškarac. Ta vera mi je ušla u glavu s majčinim mlekom", zaključila je legendarna glumica tada o temi koja je i dalje aktuelna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 143 idi na stranu