- Vesti -

"Predatori imaju šablon koji možemo da prepoznamo" VIDEO

Od kada su u javnost izašle optužbe glumice Milene Radulović i ostalih žena da ih je profesor glume Miroslav Aleksić silovao i seksualno zlostavljao, to je postala centralna tema. I čini se da se svi pitaju kako je moguće da baš niko nije znao, video, osetio da neka deca pate. Gde je omanulo društvo, gde roditelji, kako da se zaštitimo od predatora u našem okruženju?

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Pročitajte još:

Aleksiću pritvor 30 dana, negirao optužbe za silovanja VIDEO

"Mika nas je terao da pijemo hormone"

Psihoterapeutkinja Aleksandra Đurić kaže za TV Prva da postoje psihološka pravila kako se ponaša predator i kada je takva vrsta psihološke manipulacije u pitanju.

"Oni imaju šablon po kom možemo da ih prepoznamo. Oni su intuitivno u kapacitetu da prepozanju slabost i napadaju ranjive kategorije. Na taj način psihološki uvuku u proces u kom se oni postave kao dominantni, kao neko ko prepoznaju tu slabost i šalju poruku da su oni ti koji će da ih izvedu na pravi put", navodi Đurić.

Vređanje kao vaspitni metod ne može da bude vaspitni metod, a strogost nije sinonim sa vređanjem.

U redu je postaviti mladima zdrave granice i usmeriti konstruktivnu kritiku koja utiče pozitivno na razvoj, a to nije bio slučaj u školi Miroslava Aleksića, ističe ona.

"To su bile poruke koje direktno uslovljavaju biće druge osobe, i to ne može da ima razvojnu ulogu", objašnjava Đurić.

Žrtve silovanja: Zašto im ne veruju?

Navodi da je očigledno da je Aleksić bio projektovana roditeljska figura, važan u životu te dece.

To što Aleksić nije imao redovnu komunikaciju sa roditeljima, Đurić ocenjuje kao transgeneracijski prenesen model u vaspitavanju dece, da se poštuju autoriteti i značajne figure i roditelji su verovatno verovali da će on voditi računa o njihovoj deci.

"Roditelji su verovali njemu i u ceo taj proces", navodi ova psihoterapeutkinja.

Đurić kaže da postoji veliko nerazumevanje prema žrtvama, a oni prolaze kroz mnoge psihološke procese kojih moramo kao društvo da budemo svesni.

Pogledajte video-prilog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 143 idi na stranu