Ispovest Milene Radulović podstakla je i hrvatske glumice: "Reditelj me prisiljavao na seks"

"Jedan hrvatski filmski reditelj govorio mi je u kafiću za šankom gnusne stvari poput: 'A kako bi bilo da sad ti meni po*u*iš?' ili 'Hajde da se kre**emo u wc-u', nasrćući na mene i plazeći ispred mene u mom najintimnijem prostoru. Nakon što sam mu rekla da je dosadan, odvratan i da me ne zanima, dao je sebi za pravo da me sledi izvan kafića, kada sam otišla udahnem vazduh", jedno je od anonimnih ispovesti.

Život

Izvor: B92

Utorak, 19.01.2021.

08:35

Ispovest Milene Radulović podstakla je i hrvatske glumice:
Ilustracija/Foto: Anna Berdnik/Shutterstock

Naime, na Fejsbuk stranici "Nisam tražila", koja je pokrenuta nakon šokantne ispovesti Milene Radulović (26) koja je priznala da ju je reditelj i nastavnik škole glume Miroslav Mika Aleksić silovao kada je imala 17 godina, devojka je napisala i da ju je taj reditelj na ulazu u kafić pribio uz sebe.

"Bukvalno mi je uvalio jezik u usta, nakon čega sam bila prisiljena da odgurnem od sebe. Glumica sam i zbog ovakvih ljudi i događaja sve više mi se gadi moj posao", napisala je ona.

Mnoga svedočanstva filmskih radnica iz regiona, mukotrpna za čitanje, pojavljuju se nezaustavljivo na stranicama "Nisam tražila" i čini se da se u regionu upravo rađa domaća verzija pokreta #MeToo, piše Jutarnji list.

"Reditelj mi je otvoreno rekao da ću dobiti ulogu, ali samo ako ja isto tako učinim nešto lepo za njega. Dok je to govorio, stavio mi je ruku na bedro, a kad sam je sklonila i otvoreno rekla da ne mislim da spavam s njim za ulogu, rekao je da sam sebi upravo zabetonirala karijeru u celom regionu", stoji u još jednom anonimnom zapisu, takođe pristiglim iz Hrvatske.

Inicijativu su pokrenule četiri kolegice, bivše studentkinje na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu: Ana Tikvić, Nadine Mičić, Matea Mavrak i Asja Krsmanović.

"Iako poznajemo žene čije smo ispovesti objavile, i same nas je iznenadio broj ispovesti koje smo dobile. Krenulo je kao spontana inicijativa jer su sve administratorke stranice bile podstaknute činjenicom da se u sredini u kojoj živimo, konstantno čudimo i osuđujemo nasilje koje se događa ženama u drugim sredinama, ali same nismo spremne da govorimo o tome", rekle su ove devojke, te dodale: "Dakle, pravimo se da se to kod nas ne događa. Žene koje se bave javnim profesijama često se percipiraju kao privilegirane članice društva, a to u praksi izgleda puno drukčije. Shvatile smo da većina žena još nije spremna da izađe iz anonimnosti kad je u pitanju rodno zasnovano nasilje, ali je veoma važno da stvorimo prostor za razgovor i da skrenemo pažnju na to da se ono i te kako događa i u našoj sredini".

Dodaju da je igrom slučaja ovde reč o ženama koje se bave javnim profesijama i koje govore o torturama koje su proživljavale na fakultetima ili u radnim okruženjima. To, napominju, ne znači da se seksualno uznemiravanje i napastovanje ne događa i na drugim mestima, nego znači da su žene iz tih branši puno spremnije da govore o tome.

Situacija znatno podseća na oktobar 2017. godine kad je na stranicama Njujork Tajmsa i Nnjujorkera eksplodirala prva vest o tome da je poznati holivudski producent Harvi Wajnstin 10 godina seksualno uznemiravao, zlostavljao i zastrašivao filmske radnice, nakon čega se etablirao pokret #MeToo koji je naveo na desetine žena da progovore o tome. Među ostalim, o seksualnom uznemiravanju moćnog producenta svedočile su i glumice Salma Hajek, Rouz Mekgoven i Gvinet Paltrou, a pokret #MeToo uskoro se proširio i na ostala područja javnih poslova. Glumice su progovarale s godinama "zakašnjenja", zbog čega su često bile i na meti kritika.

"Izgleda da još nismo naučili lekciju i da to moramo stalno da ponavlamo. Žrtva nije dužna da prijavi nasilje onda kad se ono dogodi, nego onda kad je spremna da govori o tome. Nije tu reč samo o pojedinačnim slučajevima, nego o celoj mreži koja omogućava nasilnicima da svoje nasilje sprovode nekažnjeno. Mnogi od njih nisu ni svesni svog problematičnog ponašanja. S druge strane, žrtve nasilja se osećaju stigmatizovano, društvo ih je naučilo da one treba da osećaju sram što se to dogodilo i veoma je teško razgovarati o tome", objašnjavaju devojke iz pokreta "Nisam tražila".

Reditelju Miroslavu Miši Aleksiću (68) određen je pritvor do 30 dana. Uhapšen je pre dva dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: