Lečić: "Miku znam iz škole, upisao sam decu jer je bio na glasu"

Srbija ne prestaje da priča o najpoznatijoj školi glume i nastavniku Miroslavu Miki Aleksiću koga je policija uhapsila zbog sumnje da je seksualno napastvovao pet svojih učenica. Zašto neće dobiti doživotni zatvor kao malčanski berberin, iako se dokaže da je kriv? Zašto žrtve godinama ćute?

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.01.2021.

09:32

Lečić:
Foto: Printscreen/Prva TV (Arhiva)

"Ovo je prilično mučna tema, jako je pogodila sve moje kolege i porodicu. Ovo je jedan događaj koji potpuno zaslužuje pažnju. Naravno, poštujemo rezoluciju nevinosti, ali je očigledno da je vršena manipulacija. Takođe i ucena, što znači seksualna ucena. To dovodi do slučaja da je on iz svog položaja vršio pritisak na mlade osobe, u ovom slučaju devojčice", rekao je za Jutro Prve TV glumac Branislav Lečić.

Kako kaže, upisao je svoju decu kod njega na časove jer je bio na glasu, čak i taj metod je važio za nešto što disciplinuje, kao nešto što skuplja koncentraciju dece na jedno mesto.

"Reakcije, pogotovo, mog sina, a boga mi i ćerke, su bile takve da im smeta što on viče na njih i vređa ih. Desilo se pred kraj školske godine da je moj sin šutnuo Miku u cevanicu. To mi je bilo čudno, on nikad nije bio agresivan", kaže Lečić.

"Ja Miku znam još iz FDU-a, on je bio na režiji, a ja na glumi. Taj utisak ostavio je traga na mene, i to je strašno osećanje, čovek ne može da se otme tome", dodaje.

Glumac je objasnio i kako je ovo mnogo šira priča od samo jednog slučaja.

"Ljudi ne znaju šta je manipulacija, to je nešto što se dešava u društvu. Svaki oblik manipulacije i seksualnog ucenjivanja je nasilje. Silovanje počinje onog trenutka kada ne stanete na reč 'ne', onda ste životinja i sprovodite svoju volju", naglašava Lečić.

Deca vole autoritativne figure, to ih zbunjuje

"Problem je što decu često zbunjuje kod autoritativnih figura. Oni ih i vole, jer deca zaista veruju da je to dobro za njih, i onda imaju poverenja u tu osobu", rekla je psihološkinja Kristina Brajević Car.

Kako kaže, gluma je malo drugačija. Radi se na tome da se slomi 'autentična ličnost', kako bi glumac mogao mnoge uloge da igra, ali je u pitanju mnogo širi fenomen.

Vanja Macanović, pravnica AŽC, objasnila je kako nikako nije dobro to što roditelji nemaju kontakt sa Aleksićem. Prema njenim rečima, deca moraju imati poverenje da sve kažu roditeljima, što ovde nije bio slučaj.

Kada se desi ovakvo nešto, najčešće žrtve silovanja doživnajvaju traumu kada moraju na sudu da ponavljaju sve što se dešavalo, i žrtve moraju na to biti spremne, smatra Macanovićeva.

Kristina Brajević Car objašnjava i kako su zlostavljači često manipulanti, i smatraju da cilj uvek opravdava sredstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: