Nestao čuvar Londonskog tornja, pada li kraljevstvo?

Nestala je "kraljica" među gavranima-čuvarima Londonskog tornja po imenu Merlina i pretpostavlja se da je uginula, saopštili su iz Londonskog tornja.

Život

Izvor: Tanjug

Petak, 15.01.2021.

14:06

Nestao čuvar Londonskog tornja, pada li kraljevstvo?
Foto: Profimedia

Merline, koja se pridružila jatu čuvara Londonskog tornja 2007. godine, nema već nekoliko nedelja.

Prema nekom verovanju, Toranj u svakom trenutku treba da čuva šest gavrana, a ako oni odu sa straže, kraljevstvo će pasti.

Kristofer Skajf, koji je zadužen za brigu o gavranima Londonskog tornja, kaže da će neko vreme žaliti za Merlinom pre nego što u jato dovedu novu pticu, prenosi BBC.

Iz Londonskog tornja potvrdili su da ne planiraju da odmah pronađu zamenu za Merlinu.

Veruje se da je Čarls Drugi (1630-1685) doneo dekret kojim je odlučio da će Londonski toranj čuvati gavrani. U prošlom veku, kada je u jatu ostao samo jedan gavran, Vinston Čerčil je naredio da u jatu u svakom trenutku treba da bude najmanje šest ptica.

Londonski Toranj je 2018. godine pokrenuo program uzgajanja gavrana, pošto je fondacija Istorijska Kraljevska palata, zadužena za određene kraljevske objekte, objavila da je postalo "izuzetno teško" pronaći ove ptice u Velikoj Britaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: