Doživotni predsednik: I dalje se vode burne polemike

Malo ko na prostorijama bivše Jugoslavije nema nikakvo mišljenje o Josipu Brozu Titu.

Život

Izvor: B92

Sreda, 13.01.2021.

15:07

Doživotni predsednik: I dalje se vode burne polemike
Foto: Profimedia

O Titu, koji na današnji dan 1954. postaje doživotni predsednik Socijalističke federativne republike Jugoslavije, i dalje se vode burne polemike.

I dalje se priča na koji način se obračunavao sa političkim protivnicima, o njegovoj harizmi i veštini, kako je cela nacija briznula u plač kada je 4. maja 1980. godine radio-spiker Miodrag Zdravković rekao "Umro je drug Tito".

Istorijsko "ne" koje je rekao Josifu Staljinu 1948. godine doveli su do političke nezavisnosti Jugoslavije, a u filmu "Sutjeska" Tita je tumačio niko drugi do Ričard Barton.
Foto: Profimedia
Za Tita se govorilo da je veliki hedonista i da je umeo da svira klavir.

Posebno je uživao u tompusima i zagorskim štrudlama.

Za jedan deo regiona Tito je bio heroj, a za druge zločinac, a još uvek se raspravlja o njegovo nacionalnosti.

Mitovi srpske istorije: Zašto nema petokrake na grobu predsednika Tita?

Mnogo mitova nastalo je o Titu, a kreću od onih da je krio neverovatnu tajnu u akten-tašni, da je zapravo bio ruski agent, pa do otkrića da je onaj koga smo viđali na TV snimcima, a poneko i uživo, imao dva prsta više od pravog Tita, koji je izgubio srednji i kažiprst još u ranoj mladosti.
Foto: Profimedia
Tokom Drugog svetskog rata, Tito je bio vođa Narodnooslobodilačke borbe, da bi po završetku bio izabran za doživotnog predsednika SFRJ.

Bio je jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, međunarodnog pokreta čije članice nisu bile pripadnice nekog od većih blokova tokom perioda Hladnog rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: