Preminuo britanski milijarder: Napustio školu sa 14 godina, tvrdio da studira "univerzitet života"

Britanski milijarder Dejvid Barkli, koji je sa svojim bratom blizancem izgradio imperiju, uključujući konzervativni list Dejli telegraf, umro je posle kraće bolesti u 87. godini, saopštio je danas taj list.

Život

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.01.2021.

10:58

Preminuo britanski milijarder: Napustio školu sa 14 godina, tvrdio da studira
Foto: Profimedia/FILE PHOTO

Britanski premijer i bivši novinar Telegrafa Boris Džonson je preko Tvitera izrazio svoje "poštovanje i divljenje" za Dejvida Barklija koji je, kako je rekao, "spasao jedan veliki list, stvorio hiljade radnih mesta širom Velike Britanije i strastveno verovao u nezavisnost ove zemlje i u to šta je sposobna da ostvari".

Sa svojim bratom blizancem Fredrikom, Dejvid Barkli je izgradio veliku imperiju koja je počela sa hotelima i proširila se da uključi maloprodaju a od 2004. godine vlasništvo medijske grupe Telegraf.

U poslednjem izveštaju o najvećim britanskim bogatstvima, objavljenom prošle godine Tajms procenjuje bogatstvo dva brata na sedam milijardi funti (7,9 milijardi evra).

"Identični po izgledu, stilu života i često čak oblačenju braća Barkli su delovali kao jedan čovek tokom cele svoje karijere", napisao je Telegraf dodajući da su oni izbegavali intervjue i živeli diskretno.

Pored Telegrafa, dva brata su 1992. kupili dnevnik "Juropijan", koji je ugašen 1998. i takođe su imali u vlasništvu škotski list "Skotsman", 1995-2005. godine.

Prema Telegrafu, Dejvid Barkli je voleo mnogo da čita, bio je opsednut novinama, poslovnim pitanjima, ekonomijom i politikom i uvek je govorio da je studirao "univerzitet života" posle napuštanja škole kao 14-godišnjak, kao i njegov brat blizanac.

Prodaja čuvenog luksuznog hotela Ric u Londonu katarskom investitoru prošle godine je ipak otkrila nesuglasice u porodici uz optužbe o nelegalnim prisluškivanjima, prenosi Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: