Godinu dana od smrti Nede Arnerić: "Ništa mi se ne sviđa 21. vek"

Na današnji dan, pre tačno godinu dana, preminula je diva srpske kinematorafije, Neda Arnerić.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 10.01.2021.

12:40

Godinu dana od smrti Nede Arnerić:
Foto: printscreen/Prva TV

Neda je sa 16 godina upisala Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u klasi profesora Milenka Maričića. Međutim, nije je i završila, jer je zakon branio da studenti prve i druge godine snimaju filmove i predstave, a Nedi su stizale brojne ponude koje nije mogla da odbije.

Njeni roditelji su insistirali da bude fakultetski obrazovana jer su se plašili da neće imati od čega da živi kada popularnost prođe. Zato je 1980. godine diplomirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Govorila je italijanski, francuski, engleski i ruski jezik.

Sa 10 godina je počela da pohađa časove glume u grupi pokojnog glumca i reditelja, Bate Miladinovića. Bila je član Dečje dramske grupe Radio Beograda i sa 13 godina je snimila svoj prvi film pod nazivom "San" i postala je prva dečja filmska zvezda u Jugoslaviji.

Film govori o devojkama i mladićima koji su maštali o lepšoj budućnosti, ali Drugi svetski rat je uništio njihove snove. Njen talenat je prvi uvideo reditelj Puriša Đorđević sa kim je nastavila da sarađuje.

U periodu od 1969. do 1974. godine živela je i radila u inostranstvu i u Jugoslaviji, kada je snimila čak 15 filmova. Od 1974. godine živela je u Beogradu, a radila u Srbiji i bivšim jugoslovenskim republikama.

Za ulogu Delfine, u filmu "Ispravi se, Delfina", reditelja Aleksandra Đorđevića, 1977. godine dobila je "Srebrnu arenu" na Filmskom festivalu u Puli, kao i nagradu "Carica Teodora" na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu.
Neda Arneriæ i Dragan Nikoliæ. Foto: Profimedia/COLLECTION CHRISTOPHEL/Centar Film
Dobitnica je "Zlatne arene" na Filmskom festivalu u Puli (1988) za ulogu u filmu "Aloa - Praznik kurvi", reditelja Lordana Zafranovića. Od 1998. godine predaje "Javni nastup" u Centru modernih veština u Beogradu.

Bila je narodna poslanica u prvom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije (2000—2004). Godine 2005. postala je umetnička direktorka Niš art fondacije u Nišu. Za svoja ostvarenja na filmu, 2009. godine, dobila je Plateku Jugoslovenske kinoteke.

Godine 2010. dodeljena joj je Nagrada "Pavle Vuisić", koja se dodeljuje glumcu za životno delo. U karijeri, Neda Arnerić je snimila preko 110 filmova i odigrala preko 40 uloga u pozorištu.

Bila je 37 godina u braku sa doktorom Miloradom Mešterovićem, a iza sebe, takođe, ima još 2 braka - sa TV režiserom Dejanom Karaklajićem sa kojim je snimila hit komediju "Ljubavni život Budimira Trajkovića", i sa legendarnim glumcem Radetom Markovićem koji je od nje stariji 32 godine.

Dece nije imala, a jednom prilikom za Gloriju je izjavila "Ma koliko sam želela da imam svoje dete, maltene sam srećna što ga nemam. Podizati zdravo dete u ovako nezdravim uslovima zaista je neverovatna odgovornost. Ništa mi se ne sviđa ovaj 21. vek, i bolje je što sam ušla u njega bez dece".

Jednom prilikom, Neda Arnerić jeza "Gloriju" izjavila: "Iskreno, nemam mnogo teških, ružnih i loših iskustava u životu. Iako sam sklona depresiji, ali i ona prođe. Zatvorim se u kuću, i sa ni kim ne komuniciram i iščupam se, uz pomoć supruga s kojim sam 35 godina. On je meni sve, sin, brat, muž, tata, ljubavnik i prijatelj"

Posle pola veka karijere, Neda Arnerić je 8. novembra 2019. godine zaigrala pred najmlađom publikom na sceni "Puža". Bila je zla dvorska dama u predstavi "Aleksa u zemlji čuda". Govorila je da ima tremu, jer deca reaguju spontano, bez ikakvih zazora pokazuju uzbuđenje, ali i dosadu.

Telo glumice je 10.1.2020. godine pronađeno u njenom stanu na Vračaru, u 68. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: