Otkriven drevni "fast fud" restoran netaknut u zatrpanoj Pompeji FOTO/VIDEO

Termopolijum u regiji pet, ulična prodavnica hrane u Pompeji, ukrašen slikom Nereide koja jaše na morskom konju, tek delimično otkriven 2019. godine, zasijao je u punom sjaju zajedno sa ostalim bogatim ukrasnim motivima koji ga okružuju.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 27.12.2020.

12:22

Otkriven drevni
Foto: Tanjug, Luigi Spina/Parco Archeologico di Pompei via AP

Ovi arheološki ostaci neke vrste restorana brze hrane u antičkoj Pompeji samo su delimično bili istraženi 2019. godine tokom velikog istraživačkog projekta čiji cilj je bila samo stabilizacija i konsolidacija nalazišta.

S obzirom na izuzetnu očuvanost i bogatstvo ukrasa, arheolozi su povratili kompletan izgled "restorana", a odlučeno je i da se projekat proširi i istraži celo područje.

Na malom trgu ispred termopilijuma, arheolozi su otkrili i cisternu, fontanu i vodotoranj koji su se nalazili nedaleko od prodavnice u kojoj je otkrivena čuvena freska gladijatora u borbi.
Foto: Tanjug, Luigi Spina/Parco Archeologico di Pompei via AP
Dekoracije na pultu koje su se prve pojavile tokom iskopavanja sadrže sa prednje strane sliku Nereide koja jaše na morskom konju u morskim dubinama, dok je na bočnoj strani ilustracija koja verovatno predstavlja neku vrstu logoa vlsnika.

Srećom, izgleda da su amfore koje su bile smeštene ispred tezge sačuvale sliku od propadanja, navodi "RTS". U narednoj fazi iskopavanja otkrivene su i druge izvrsno sačuvane scene mrtve prirode i prikazi životinja koje su se verovatno ovde prodavale.

Delovi živinskih i životinjskih kostiju koji su otkriveni u kontejnerima ugrađnjnim u pultu u kojima su se nalazile namirnice namenjene za prodaju svedoče šta se služilo u ovom "restoranu".
Foto: Tanjug, Luigi Spina/Parco Archeologico di Pompei via AP
Na slikama se vide dve patke obešene naglavačke, spremne za kuvanje i jelo, petao i pas vezan lancem koji je očigledno služio kao upozorenje "čuvaj se psa".
Foto: Tanjug, Luigi Spina/Parco Archeologico di Pompei via AP
Na istom lokalitetu su otkrivene i ljudske kosti, mada rasute jer su ih izgleda tragači za blagom iz 17. veka pobacali unaokolo. Kosti pripadaju muškarcu starom najmanje 50 godina koji je u trenutku kada ga je zapljusnula užarena lava spavao na krevetu, o čemu svedoči odvojeni prostor i niz eksera i ostaci drveta pronađeni ispod tela.
Foto: Tanjug, Luigi Spina/Parco Archeologico di Pompei via AP
U termopilijama (reč grčkog porekala), u kojima je posluživano piće i kuvana hrana, namirnice su držane u velikim posudama ugrađenim u tezgu, a bile su široko rasprostranjena u rimskom svetu, gde je bilo uobičajeno da se prandijum (obrok) pojede izvan kuće. Samo u Pompeji ih je bilo oko osamdeset.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: