Doktor preležao koronu: "Ostavio sam otključan stan, nisam mislio da ću dočekati jutro" VIDEO

Kardiolog iz Kragujevca dr Milan Radovanović mesec dana se borio sa koronavirusom. Uspeo je u toj teškoj borbi, gde je ishod bio preživeti ili umreti, a na tome je zahvalan medicinskom osoblju, kiseoniku koji ga je danima držao u životu i svojoj mentalnoj snazi.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 17.12.2020.

15:01

Doktor preležao koronu:
Foto: printscreen/Prva TV

Lečio je druge 26 godina, a onda je došao trenutak da oni leče njega. Suočio se krajem oktobra sa najtežim oblikom koronavirusa, a sada je o toj svojoj borbi govorio za "150 minuta" Prve TV.

"Na moju žalost, stanje se iz dana u dan sve više pogoršavalo. Imao sam osećaj kratkog daha, kašalj je bio intenzivniji, a od visoke temperature bio sam i u povremenom bunilu. Bio sam u tolikoj nemoći da nisam mogao da ustanem iz kreveta i da na bilo kakav način sam sebi pomognem", rekao je on.

"Čak sam noć pre hospitalizacije ostavio otključan stan, razmišljajući da neću dočekati jutro", dodao je.

Kako kaže, na Infektivnoj klinici mu je utvrđeno obostrano zapaljenje pluća. Stanje se kasnije pogoršavalo, a posle četiri dana je bio prebačen na odeljenje za pulmologiju, zbog toga što se sumnjalo da će mu možda biti potrebna mehanička ventilacija.

Dr Radovanović ostaće upamćen i po veoma preciznom dnevniku koji je tokom lečenja uspeo da vodi u bolničkom krevetu.

"U tom dnevniku ima, osim nekih podataka o meni, i podataka o pojedinim kolegama. Imam jedno poglavlje koje se zove 'Moje dobre kovid-vile', gde se nalazi više od 25 medicinskih radnika koji su pokazali empatiju i toplinu prema meni, i pomagali na svaki način da preživim", istakao je dr Radovanović.

Kako kaže, medicinski radnici u Kragujevcu su takvi ne samo prema kolegama, već prema svima, "plaču kao mala deca" kada se borba sa koronom završi loše, a "srećni su kada uspeju da spasu nečiji život".

Pogledajte ceo intervju u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: