Kineska letelica skupila uzorke sa Meseca: Zatvoreni na sigurnom, putuju ka Zemlji

Kina je danas saopštila da je njena sonda završila sa uzimanjem uzoraka Mesečeve površine i zatvorila ih u svemirsku letelicu za povratak na Zemlju, što je prvi put da je neka zemlja pokušala takvu misiju u poslednjih 40 godina.

Život

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 03.12.2020.

10:00

Kineska letelica skupila uzorke sa Meseca: Zatvoreni na sigurnom, putuju ka Zemlji
Foto: depositphotos/rfphoto

Čang'e 5, treća kineska sonda koja je sletela na Mesec, poslednja je u nizu sve ambicioznijih misija za svemirski program Pekinga, koji takođe ima sondu na putu ka Marsu, prenosi AP.

Čang'e 5 je u utorak setela na Okean oluja na Mesečevoj bliskoj strani, u misiji donošenja uzoraka sa Meseca na Zemlju prvi put od 1976. godine.

Sonda je "završila uzorkovanje na Mesecu i uzorci su zapečaćeni u svemirskoj letelici", navodi se u saopštenju kineske Nacionalne svemirske uprave.

U povratku, Čang'e 5 bi trebalo da sredinom decembra sleti na travnjake Unutrašnje Mongolije, gde su i prethodno sletali kineski brodovi Šenžou sa posadom, od kako je Kina prvi put poslala čoveka u svemir 2003. godine i postala treća zemlja posle Rusije i SAD kojoj je to pošlo za rukom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: