Opasno i zabranjeno: Lažne kineske vakcine se prodaju na internetu

Dnevni list Đornale piše o tome da se na internetu mogu naći lažne kineske vakcine po ceni od 350 do 1.500 dolara i da upozoravaju Italijane da je to opasno i zabranjeno.

Život

Izvor: RTS

Utorak, 01.12.2020.

20:05

Opasno i zabranjeno: Lažne kineske vakcine se prodaju na internetu
Ilustracija: Deposit photos/luiscarceller

Direktor carine Marčeko Minena rekao je za list Stampa da je Italija pojačala kontrolu brodova i aviona, a ponajviše elektronsku trgovinu.

"Primetili smo da postoji opasnost od distribucije kineske vakcine koju, međutim, nisu proizveli zvanični kineski proizvođači i koja je data kineskim građanima", navodi Minena.

General Interpola Jirgen Stok izjavio je da je vakcina "tečno zlato" za crno tržište. Biznis insajder prenosi da se na vebu mogu naći proizvodi koji nemaju veze sa kineskom vakcinom koju je proizveo "Sinovak" ili "Sinopfarm" i da su cene i deset puta veće od uobičajenih u Kini, koja se kreće od 30 do 60 dolara.

U mnogobrojim intervjuima za štampu, Italijan Đido Rasi, mikrobiolog koji je pre nekoliko dana napustio mesto direktora EMA posle devet godina, izjavio je da sve te priče o vakcini koja funkcioniše 90 odsto ili 95 odsto izgledaju kao neka kladionica.

Jedina koja će, kako kaže, dati zaista zeleno svetlo za proizvodnju i distribuciju vakcine jeste EMA, koja u poslednjem momentu može i da blokira do sada pronađene vakcine, kako "Fajzerovu", tako i onu iz "Moderne" i sve ostale. Italijanski list Panorama piše o tome da se već nekoliko dana u Italiji nalazi kineska vakcina protiv korone i da ju je moguće kupiti od Kineza u Rimu.

Vakcina koja se ovde smatra ilegalnom jer nije prošla testiranja koja zahtevaju agencije FDA – Američka agencija za hranu i lekove i EMA – Evropska agencija za lekove.

Predsednik Udruženja lekara regiona Lacio Antonio Mađi obratio se javnosti: "Već nedeljama kruži priča da je moguće kupiti kinesku vakcinu protiv korone preko interneta ili u kineskim četvrtima, a pričajući sa prijateljima i lekarima dobio sam i potvrdu. Čak su mi i predstavnici Kineza rekli da su im se obratili mnogi Italijani sa željom da kupe vakcinu. Kinezi koji žive ovde vraćaju se u zemlju da bi primili drugu dozu i posle dolaze u Italiju u kojoj ni FDA ni EMA još zvanično nisu odobrile nijednu ponuđenu vakcinu."

Upozorava Italijane da ne kupuju nikakve vakcine pod imenom vero (kako se naziva kineska vakcina) niti sputnjik (ime ruske vakcine) koja im se nudi ilegalno ili preko interneta.

Državna carina Italije u saradnji sa Interpolom vodi akciju suzbijanja ovog fenomena, piše Panorama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: