- Vesti -

Parlament izglasao: Zvanično prva zemlja na svetu koja će davati besplatne uloške i tampone

Škotska će biti prva zemlja na svetu koja će besplatno davati uloške, tampone i ostale proizvode potrebne za žensku negu tokom menstruacije, prenosi Independent.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos /  StudioRN
Foto: Depositphotos / StudioRN

Škotski parlament jednoglasno je odobrio zakon kojime će menstrualne higijenske potrepštine biti besplatno dostupne svim ženama.

Škotska poslanica Monika Lenon iz partije Laburista zalagala se za zakon koji će biti "predvodnik u svetu" za besplatan pristup sanitarnim proizvodima za žene, poput uložaka i tampona u javnim zgradama, a njen predlog je podržala škotska vlad.

Uprkos prvobitnom protivljenju opozicije i nekih ministara koji su smatrali da će troškovi za zdravstvo osiguranje znatno prevazići procenjenih 9,7 miliona funti godišnje.

"U poslednjim smo miljama dugog putovanja i ohrabrena sam podrškom upućenom Zakonu o proizvodima za menstruaciju", navela je ona.

"Ovaj zakon će omogućiti da niko ne ostane bez osnovnih proizvoda za menstruaciju", rekla je Lenon.

Dodala je da je njena zemlja, zahvaljujući svetskoj kampanji da se očuva dostojanstvo svih žena, već preduzela velike korake ka dostupnosti proizvoda za menstruaciju.

"Našu kampanju su već podržale koalicije, sindikati, ženske organizacije i dobrotvorna društva. Hiljade pristalica su odigrale ulogu, uključujući i iskustva siromašnih ljudi, i svima njima sam zahvalna", poručila je Lenon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 123 idi na stranu