- Vesti -

"Svaki minut može da bude koban" VIDEO

Od početka godine kaže se da je bilo oko 12.300 žrtava nasilja u porodici, od čega su oko 9.000 žene. Čak 16 žena je ubijeno kao posledica porodičnog nasilja Naprotiv pretpostavlja se da je pandemija koronavirusa dovela i do porasta nasilja nad ženama. Kakvu podršku imaju žene u Srbiji i da li su se ohrabrile da češće prijavljuju svoje nasilnike?

Izvor: B92, Prva TV
Podeli

Marija Milovanović iz udruženja "Centar za žrtve nasilja Dar" navodi da je poslednjih godinu dana bilo češćih prijava ali da je to svakako mali broj.

"Još uvek postoji strah u njima i još uvek nisu sve spremne da prijave nasilnika ili nisu svesne da su pod uticajem nasilja ili iz patrijarhalnih razloga smatraju da treba da trpe nasilje", navodi Milovanoivć za TV "Prva", dodajući da je ekonomska zavisnost takođe jedan od faktora.

Mediji apeluju na žene da se prijave fizičko nasilje, a Milovanović smatra da postoji više vrsta nasilja - seksualno, ekonomsko, psihičko i fizičko.

Navodi da mogu prijaviti nasilje organizacijama koje se bave pitanjima nasilja u porodici, Centru za socijalni rad, policiji, i smatra da institucije brže rade nego prethodnih godina.

"Ekonomska situacija je teška, ali nije razlog da trpe nasilje jer svaki minut može da bude koban", ističe ona, kao i da je napetost od pandemije uticao na porast nasilja.

Neverovatnih 85 odsto žena u Srbiji veruje da je nasilje nad ženama normalna pojava. Čak 29 odsto žena smatra da je nasilje privatna stvar. Milovanović navodi da je ova statistika tačna.

"Centar za žrtve nasilja Dar" pruža besplatnu pravnu pomoć za štićenicu, koju udaljuju od nasilnika, i pružaju psihološku pomoć. Naglašava da svako može anonimno da prijavi nasilje.

Pogledajte prilog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 123 idi na stranu