- Vesti -

Obeležena 102. godišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

Pokrajinska vlada čestitala je svim građanima Autonomne pokrajine Vojvodine 102 godine od kada je Velika narodna skupština u Novom Sadu donela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/YAYImages
Foto: depositphotos/YAYImages

Odluka o prisajedinjenju koju je 25. novembra 1918. godine jednoglasno donelo 757 poslanika Velike narodne skupštine, najvažniji je događaj u istoriji Vojvodine i jedan od najznačajnijih događaja za Srbiju u celini, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

Kako navode, tog dana ostvareni su vekovni snovi srpskog naroda o slobodi i ujedinjenju i definitivno je promenjen tok istorije.

Skupština AP Vojvodine je na inicijativu Pokrajinske vlade 2018. godine donela odluku da se 25. novembar obeležava kao datum od pokrajinskog značaja i ustanovila niz pokrajinskih priznanja, uključujući i ono najviše - nagradu "Mihajlo Pupin".

Tokom više od sto godina u slobodi Vojvodina je, kao integralni deo Srbije, navodi se u saopštenju, sačuvala i izgradila važne institucije i u svim oblastima društvenog života stvorila uslove za punu ravnopravnost i prosperitet svih onih koji u njoj žive.

Pokrajinska vlada je iz tih razloga na današnji dan još jednom odala počast velikanima poput Svetozara Miletića i Jaše Tomića koji su, kako navode, svojom snagom, hrabrošću i istrajnom borbom stvorili uslove za donošenje odluke o prisajedinjenju.

Ističe se i da istovremeno pamte i obeležavaju i slavne pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu, koje su omogućile dolazak slobode i na te prostore.

Pokrajinska vlada obaveštava sve da zbog epidemije virusa korona tradicionalna svečana akademija posvećena prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji neće biti održana, a nagrada "Mihajlo Pupin" i ostala pokrajinska priznanja biće uručena naknadno.

Na spomen ploču na Trgu slobode položeni su danas venci povodom dana kada je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje donela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Vence su položili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović, kao i predstavnici Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. i Bunjevačkog nacionalnog saveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 123 idi na stranu