"Nemamo podatke da je došlo do epidemije nasilja u porodici ove godine" VIDEO

U Srbiji uvek ima dovoljno mesta u sigurnim kućama za žrtve nasilja, a broj slučajeva prijavljenog nasilja u porodici ove godine je približan prošlogodišnjem, rekla je danas, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević.

Život

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2020.

09:26

Ilustracija/Foto: depositphoto/ kmiragaya

U Beogradu su tri sigurne kuće, a ima ih i u većim gradovima Srbije i nikada se nije dovodilo u pitanje da li sigurna kuća može da primi ženu koja je žrtva, rekla je Stanojević za TV Prva.

"Mi nemamo podatke da je došlo do epidemije nasilja u porodici ove godine. Govorimo o nasilju koje se prijavljuje, a svesni smo da ima mnogo više nasilja koje se nikada ne prijavi. Nemamo povećani broj slučajeva, poziva za pomoć, u odnosu na 2019. godinu", rekla je ona.

Od početka godine u Srbiji je ubijeno 20 žena, a u istom periodu 2019. godine bilo je 24 ubijene žene.

"Neprijavljivanje je najveći problem. A moramo da znamo i da razumemo da mnoge žene nemaju uslova da prijave nasilnika", navodi Stanojević.

Pogotovo kada su u pitanju porodice koje žive van Beograda, u širim zajednicama, gde nema uslova za prijavljivanje.

"U Srbiji i dalje važi mišljenje su uvek žene krive, čak i kad su žrtve, a nasilnici se opravdavaju", ističe.

Stanojević je navela da je poruka da se nasilje prijavi i da ne mora odmah da nasilnika prijavi policiji.

"Neka bar ispričaju bilo kome, jer one to najčešće kriju. Sa nekim moraju podeliti tu priču, a ne kriti nasilnika. Onda će se zajednički neka rešenja naći. Neka kažu drugarici ili poznanici, nekome od poverenja", kaže ona.

Dodala je da svaki stanar može da prijavi anonimno policiji neprimerene zvuke iz susednog stana.

"To je vrlo značajno, bitno je da se prijavi. Nasilje nije stvar pojedinca i porodice, nego društveni problem, tu rastu deca koja gledaju nasilje, i tako će ponašati u školi, fakultetu, i u svojoj budućoj porodici", zaključila je ona.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je danas da uslovi života koje je nametnula pandemija povećavaju rizik od nasilja nad ženama i naglasio da se sa najviše izazova susreću žene na selu, žene sa invaliditetom i Romkinje, koje su i pre pandemije bile u osetljivom položaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: